Domnu' Vela? S-au pișat unii azi-noapte pe ministerul dumneavoastră

Da, domnu' ministru. Regret să fiu eu cel care vă dă această veste, dar trebuie să raportez: s-au pișat. Făptașii au fost numeroși, Cam un milion de oameni. Toți au folosit o brichetă și niște articole pirotehnice interzise, cu care și-au terorizat, preț de 20-30 de minute, vecinii, fără frică de dumneavoastră, de ministerul de Interne, de poliție și de jandarmerie. Mai toate orasele au aratat azi-noapte ca niste zone de conflict din Beirut sau Damasc. 

Știu, nu aveați cum să dispuneți ca toate efectivele poliției și jandarmeriei române să bântuie pe toate străzile României făcând dosare penale în stânga și în dreapta, în noaptea de Revelion. Înțeleg că nu se poate. Se poate, însă, să faceți cumva ca anul asta să nu mai intre în țară asemenea cantități de articole pirotehnice interzise cât să ajungă la un milion de oameni. Acolo e buba. În zona de contrabandă. Că eu, sincer, nu pricep cum e posibil să aduci în țară zeci de camioane de mini-bombe, în contextul amenințărilor teroriste. Pare că statului român nu-i pasă de posibilitatea de a pune laolaltă într-o cutie cinci "petarde-bombă" și să faci din ele o bombă veritabilă. 

Dacă vreți, vă dau și câteva ponturi, să vă iasă lucrurile mai bine. Cele mai mari "izvoare" de petarde periculoase sunt China și Bulgaria. Adică dacă instalați niște oameni integri la Constanța, Vama Veche și Giurgiu, rezolvați 80% din problema creata de contrabandisti. Vă mai trebuie 12 oameni să urmeasca grupurile de vanzari de pe facebook (acolo se misca angrosistii) si site-urile olx, lajumate și okazii unde retailerii difuzeaza anunțuri de vânzare sub denumiri ca "revelion". Ar fi, de asemenea, grozav, să vă puneți oamenii de la poliția economică să stea într-un control sistematic la firmele de furnizat show-uri pirotehnice: cât ai importat, cât ai folosit, unde's capsele, etc si niste oameni din corpul de control in unitatile de instruire ale politistilor si jandarmilor, de unde dispar, periodic, materiale pirotehnice de instructie. Si sa faceti, va rog, o campanie de comunicare misto, care sa dureze doua luni, nu doar o postare stupida pe facebook. 

Ce să zic? Regret că ați început anul plin de urină pe minister. Că mafia articolelor pirotehnice, formată din imbecili de serie, nu din genii malefice, v-a făcut azi-noapte să mirosiți ca gardul din spatele unei discoteci din Vaslui. Faceți cumva, va rog, să n-o mai pățiți și anul viitor. 

Inchei dandu-va ceva din casa. In 2015, am scris un text aici in care imi exprimam nemultumirea la adresa cretinilor care folosesc petarde. A făcut atunci vreo 50.000 de afișări. L-am redifuzat, zilele astea, și ghici ce? A făcut încă o sută de mii de afișări și vreo două mii de like&share. Iar asta nu se întâmplă niciodată, un text vechi e doar un text vechi, nu-și depășește niciodată audiența inițială. Faptul că acest text a comis-o arată că problema era mai gravă la final de 2019 decât la final de 2015. Adică pe ministerul dumneavoastră se pișă niște ciurii-burii de cinci ani, nu de ieri, de azi. 

pentru chestii mai vesele apasa aici https://bogdanstoica.ro/shop

© 2023 Bogdan Stoica