cele patru greseli ale lui Dan Barna

Din capul locului, trebuie sa spun doua chestii:

  • A. Eu o sa-mi anulez buletinul de vot. Ma duc regulamentar la vot, dar o sa pun pe buletin mai mult de o stampila. Fac asta pentru ca nici unul dintre candidati nu intruneste nici unul din criteriile mele de eligibilitate. Doua la numar: sinceritate si patriotism. Eu sunt genul ala de om care da unui politician si a doua, si a treia si a patra sansa, daca e sincer cu mine si-mi arata ca are intentii bune, chiar daca e un nenorocit. Or, toti candidatii au probleme de integritate despre care nu vorbesc si niciunul dintre ei nu pare sa vrea, cu adevarat, binele tarii. Deci bine pa next.  
  • B. Dintre toti candidatii, Dan Barna imi place cel mai mult. Cam de varsta mea, cult in cap, cu cuvintele la el, colectionar. Pare sa fie genul de tip cu care as munci si as bea un vin, deopotriva. Mi-e insa imposibil sa votez cu candidatul Dan Barna, autorul celor mai mari erori de strategie din toata campania asta. M-as simti pedaland pe o bicicleta fara lant. 

Eroarea nr. 1 - Pentru binele partidului, Dan Barna nu trebuia sa candideze. Daca am fi avut in campania asta o voce critica si obiectiva, care sa demanteleze toti candidatii, sa puna presiune pe ei sa se pronunte pe subiecte cu adevarat importante la nivel national si international, sa ii oblige sa joace pro-romania (tara, nu partidul), am fi avut o campanie mai buna, nu parodia actuala, USR ar fi continuat sa urce in preferintele electorale iar Dan Barna ar fi fost candidatul perfect pentru alegerile de peste cinci ani.

Eroarea nr. 2 - Daca tot a candidat, nu vad de ce Barna nu si-a aranjat dezvaluirile in avans. De ce n-a lansat el, primul, propria varianta asupra afacerilor cu fonduri europene. Sa fi spus sincer: "am fost un dobitoc, eu nici n-am stiut ca n-am voie sa dau fonduri firmei surorii mele, m-am luat dupa un oficial care m-a indus in eroare". Si asta era. N-ar fi existat nici un recul electoral atunci cand Rise i-ar fi tras cu internetul peste bot. Fanii l-ar fi crezut pe el, nu pe ceilalti. 

Eroarea nr. 3 - Validarea electoratului de tip stadion. E plin internetul de remarcile legionaroide si fascistoide ale fanilor lui Dan Barna. Nici macar o data omul nu a lansat vreun apel la calm, la ratiune, nici macar o data nu a anuntat sanctiuni pentru acesti oameni care se comporta ca nucleele dure de fani de pe stadioane. Din asta nu poti intelege decat ca Dan Barna e de acord cu ei. Si e nasol. Acesti oameni vor genera un vot pro-PSD ca vot negativ la adresa USR. Si va asigur ca vorbim despre o premiera istorica, nici un alt partid de dreapta n-a mai generat vot negativ fara sa fi guvernat vreodata. 

Eroarea nr. 4 - Absenta USR din posibila guvernare rezultata din votul motiunii. Sa conduci un partid numit "salvati romania" si sa eziti sa salvezi Romania cand poti sa o faci, de teama ca partidul va avea de suferit, este mai mult decat o greseala. Cum ar fi daca un soldat ar analiza asa ce are de facut, pe timp de razboi? Sau un chirurg, cand ii vine un pacient grav bolnav? Daca si-ar spune "e cam riscant pentru mine, mai bine las lucrurile asa"? Cum sa pui, la vedere, interesul personal inaintea interesului national, Dane, cand candidezi la presedintie, esti cumva tampit? 

dacă ți-a plăcut acest text deschide și unul din aceste linkuri:  cărțile mele      vechituri salvate      bijuterii mișto      ponturi utile      vintage cât cuprinde      muzeul brandurilor      un podcast cool

© 2023 Bogdan Stoica