să-ți fie rușine, eMag. te-ai căcat pe ea de istorie

Dragă eMag, eu nu-s fan eMag. Ai prea multe produse proaste. Prea multe produse nocive. Prea multe tag-uri imorale (gen "vând sclav"). Prea multe prețuri umflate. Plus dobitocul care-mi spunea să va dau câteva mii de cărți gratis.... Dar daca până azi eram doar în faza "n-o să cumpăr nimic de pe eMag atâta timp cât găsesc în altă parte", după ce am văzut clipul cu Mihail Sora, mi-am propus să nu mai cumpăr nimic, niciodată, de la eMag și afiliații lui. Pentru că acest clip face mai mult decât să vândă produse acelor imbecili care-l consideră pe Mihail Sora un apărător al libertatii. Acest clip denaturează și batjocorește istoria.

Recapitulez un pic din Istoria României: când avea 30 de ani, Mihail Sora n-a fost condamnat la frică, cum zice în clip. Nu. S-a întors de bună voie din Franța, în 1947, în România comunistă, și a făcut cerere de înscriere în Partidul Comunist, menționând că a activat trei ani în Partidul Comunist Francez și că ar fi frumos să i se recunoască vechimea. La ce conta vechimea? Păi, ca și acum: ca să obții o sinecură, un post bine plătit, trebuia să arăți că ești de mult timp alături de Partid. EXISTĂ ACTE. Google it. 

Iar comuniștii i-au făcut hatârul. L-au angajat pe Mihail Sora la cabinetul celei mai sinistre, tâmpite și malefice personaje ale anilor 50: Ana Pauker (doar asta spune ca Sora nu era un comunist oarecare, ci unul de top). Ana Pauker era cea care tortura personal dizidenții și anticomunistii. Cea care a distrus 99% din arhivele religioase ale României, dând ordin Armatei să ardă zece metri cubi de documente bisericești pe zi. Repet: zece metri cubi de documente pe zi, adica sute de milioane de pagini de istorie. Cum în Principatele Române, în România Mică și în România Mare, biserica a fost cea care a fondat educația în școli, a ținut cronicile istorice și a scos primele cărți, va puteți imagina, probabil, cât de uriașă este pierderea pentru România de azi. Cât de puține știm despre ce și cine am fost. EXISTĂ ACTE. Google it. 

În subordinea Anei Pauker, Mihai Sora s-a ocupat de cenzură, ca șef la Editura de Literatură. Era șeful cenzorilor comuniști, adică acei oameni care trimiteau oameni la pușcăriile din Aiud și Pitești, sau la Canal, doar pentru că au scris ceva ce nu convenea Partidului Comunist. EXISTĂ ACTE, Google it. 

Nu mai reiau aici ce-a făcut Mihail Sora după Revoluție. Că a fost coleg cu Iliescu în primul guvern, ăla format numai din pro-ruși. Că minte și în ziua de azi că și-a dat demisia în semn de protest pentru mineriadă. Mă întorc la tine, dragă eMag. La ideea că puteai introduce în nenorocitul tău de clip un anticomunist autentic. Un om care a făcut pușcărie în primii ani de teroare a Ciumei Roșii. Un bătrânel d-ăla, necunoscut, care merită arătat imbecililor din ziua de azi, care merg la mitinguri ca la Untold, fără să aibă habar că libertatea le-a fost oferita, cu oase rupte, unghii smulse și mult sânge, de niște anonimi. Unii din oamenii astia inca traiesc. EXISTĂ. Google it. 

Dacă ți-ai fi bătut capul, la banii tăi, ai fi putut face ceva cu adevărat magistral. Ceva ce ne-ar fi facut sa plangem si sa cumparam tigai, scutece, televizoare, orice ce pula mea vinzi tu, acolo, tot rahatul tau de negustorie fabricata in China. Ai fi creat si o adevarata emulatie patriotica, ai fi facut copiii sa se duca la bunici, intreband: "cum era atunci, tataie? e adevarat ca va era frica? cum adica nu aveai voie sa vorbesti? ce este frica?"

Să-ți fie rușine pentru clipul cu Mihail Sora, eMag. Fie să-ți aducă o singura vanzare, de la un batranel sinistru de 102 ani: o comanda de zacuscă, icre negre si vodka. Meniul preferat al Anei Pauker.

__________________________________
 
dacă ți-a plăcut acest text deschide unul din aceste linkuri: 
© 2023 Bogdan Stoica