mulțumiți-le lui Cioloș și lui Dragnea pentru crimele din Caracal și Dâmbovița

O să sune simplist, dar nu e. Marii vinovați pentru crimele (ca cele) de la Caracal și Dâmbovița sunt Dacian Cioloș și Liviu Dragnea. 

"Pe noi ne-au decimat. Tot Statul Major de Armă, toți experții, toți cei care aveau armata în sânge și experiență de război s-au dus. Au fost presați să o facă și convinși cu pensii mari. Acum ne-am dus și noi pe pulă, dacă apare vreo chestie. Că habar n-avem cum să procedăm, trebuie să deschidem manualul deci o să ne împușcăm între noi", îmi povestea, acum vreo doi ani, un cititor din (fentă) Brăila. Nu prea mi-am bătut capul cu subiectul. N-am crezut că o influență rusească a făcut România să-și trimită acasă, forțat, într-o pensionare anticipată, toată elita Armatei; mai degrabă am crezut că NATO cerne, astfel, prin mâna politicienilor români, armata, de posibili infiltrați.

Și recunosc că nu m-am gândit că se poate întâmplă ceva similar și la Poliție. Nu m-am gândit că și din poliție pot dispărea toți polițiștii cu experiență.

Dar au dispărut. O ordonanță (21/2016) dată de guvernul Cioloș a introdus posibilitatea ca un polițist căruia i se desființează postul sau i se reorganizează unitatea să poată refuza altă funcție și să iasă anticipat din sistem, cu drept de pensie cât salariul sau chiar mai mare. Și ghici ce a făcut Liviu Dragnea când a descoperit ce armă formidabilă i-a lăsat Cioloș? S-a pus pe mutat ofițeri și pe reorganizat Poliția. A fost metoda prin care pesediștii au scăpat de polițiștii incomozi și au făcut loc propriilor lor oameni într-un loc în care trebuia să primeze doar competență. 

A fost usor. Sa locuiesti la Iasi, cu nevasta si copiii, si sa te trezesti delegat la Craiova... 

Și am ajuns aici. Am ajuns în punctul în care două copile au murit, la Caracal și la Dâmbovița, futute și chinuite nu de niște genii ale infracționalității, ci de niște semiretardati, niște infractori de doi lei, care nu au apărut pe radarul oamenilor legii până când presa și opinia publică n-au strigat: "băăăi, futu-vă'n gură...". Pentru că, în acest moment, poliția română e o găină fără cap. Se prea poate să mai fie specialiști, oameni cu abilități reale de a prinde infractori. Dar la vârf, însă, nu se mai aprinde lumina. Sus e noaptea prostiei. 

Observați, va rog, că nu vorbesc despre corupție. Și știți de ce? Pentru că și polițiștii buni sunt corupți în România. Păi ce, credeți că infractorii își cheltuiesc banii să corupă polițiști proști? 

UPDATE martie 2021: vi se pare posibil ca polițiștii de la Onești să fi acționat atât de prost pentru că nu mai sunt ofițeri capabili, cu experiență, printre ei?
© 2023 Bogdan Stoica