cum să-ți faci singur pastă de dinți, ca străbunicii

Ai crede că e megacomplicat, așa cum o tipă de 21 de ani, căsătorită fulgerător, după ce s-a îndrăgostit nebunește în Vamă de un tip, crede că sarmalele după care iubi e înnebunit sunt foarte greu de făcut. De fapt, nu. Sigur, n-o să-ți iasă ceva onctuos și perfect, cum e crema care-ți iese din tubul de pastă de dinți cumpărat de la Carrefour. Dar o să fie o pastă de dinți rezonabilă dacă urmezi rețeta de mai sus, una din numeroasele rețete care apar în atlasul de istorie amuzantă a stomatologiei românești "Cum își îngrijeau străbunicii tăi dinții".

Și o să fie acel ceva cu care o să poți experimenta senzații vechi de o sută de ani, când străbunicii tăi își făceau singuri pastă de dinți din două motive: fie nu aveau bani de o pastă de dinți din magazin, care costa cam cât costă azi niște căști originale de iPhone, fie nu aveau de unde să-și cumpere una, că nu era ca azi, cu un nonstop pe fiecare stradă și un Lidl la fiecare trei străzi.

Și aici ajungem la marea diferență dintre noi și străbunicii noștri: lor nu le lipsea nimic din cele le trebuia. Nu-l puteau cumpăra? Îl făceau, pur și simplu. Aveau un amestec de curaj și tenacitate care nouă ne lipsește complet. Știu oameni care urlă dacă nu au berea preferată IN FRIGIDER, care intră în depresie când își crapă TELEFONUL, desi inca functioneaza, sau care nu mai pot dormi noaptea ca e plin la service si eu au bara mașinii julita. Străbunicii nu erau așa. Erau mult mai mișto. Că era vorba despre dinți, sau de tăiat lemne, de făcut mâncare sau de sedus o femeie, de distrat la mare sau de învățat geografie, străbunicii se bazau mai mult pe ei decât pe ce le oferea societatea sau tehnologia. Și asta îi făcea suficient de liberi încât să facă lucruri mărețe, cum ar fi, de exemplu, o familie care dura 50 de ani, o casa care rezistă 100 de ani, palate, mobila si dispozitive care uimesc o sută de ani mai tarziu sau o Românie chiar mai Mare decat avem azi. În cinstea lor a apărut colecția de cărți Străbunicii. Iar primele doua titluri sună cam așa:

"Cum își îngrijeau străbunicii tăi dinții" - un atlas de istorie amuzantă a stomatologiei românești

dem2

"Străbunicii la dentist" - cartea de mai sus in varianta pentru copii, scrisă de Ghenă, motanul ce poate călători în timp

dem1

De ce am început cu stomatologia? Pentru că anul trecut am început să-mi repar dantura, devastată de 40 de ani de frica de dentist. Lucram de ceva timp la colecția Străbunicii, așa că a fost destul de firesc ca vechile mele pasiuni, istoria și scrisul, să fie influențate de noua mea preocupare (operații, extracții, implanturi, aparat dentar & shit). Am noroc de medici senzaționali, despre care puteți citi în Jurnal de Officedent și a fost logic să mă gândesc, într-o zi, când fremătam ca o căprioară speriată pe scaunul stomatologic, "ce-ar fi făcut străbunicul meu..."

De ce am făcut o carte pentru copii pe o tema aparent neinteresanta pentru ei? Pentru că eu nu cred așa ceva. Știu sigur (am un copil, am avut o metodă, și ghici ce, copilul citește de rupe) că orice copil citește orice dacă acel orice este interesant. 

Dacă te interesează vreuna din cărțile de mai sus, scrie un email la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. care să înceapă cu "precomandă". Vei primi informațiile necesare pentru a-ți comanda cărțile atunci când vor apărea, dar și care vor fi viitoarele titluri, dedicate celorlalte ocupații sau pasiuni ale străbunicilor tăi: cosmetică, mașini, distracție, educație, seducție... 

Și nu uita să încerci rețeta de mai sus. Doar așa, for fun. O activitate de weekend, cu pisi sau cu copiii. Să o preparați împreună, apoi tu să o încerci, să te strâmbi de parcă ai băgat în gură un măr stricat și apoi să strigi: "mayday-mayday, i need backup immediately, everybody back to Colgate, I repeat, back to Colgate..."

© 2019 Bogdan Stoica