cum să-ți faci singur pastă de dinți, ca străbunicii

Ai crede că e megacomplicat sa faci pasta de dinti, așa cum o tipă de 21 de ani, căsătorită după ce s-a îndrăgostit nebunește în Vamă, crede că sarmalele după care iubi e înnebunit sunt foarte greu de făcut. De fapt, nu. Sigur, n-o să-ți iasă ceva onctuos și perfect, cum e crema care iese din tubul cumpărat de la Carrefour. Dar o să fie o pastă de dinți rezonabilă dacă urmezi rețeta de mai sus, una din numeroasele rețete care apar în atlasul de istorie amuzantă a stomatologiei românești "Cum își îngrijeau străbunicii tăi dinții". Și o să fie acel ceva cu care o să poți experimenta senzații vechi de o sută de ani, de când străbunicii tăi își făceau singuri pastă de dinți. De ce o faceau? Din două motive: fie nu aveau bani de o pastă de dinți din magazin, care costa cam cât costă azi niște căști originale de iPhone, fie nu aveau de unde să-și cumpere una, că nu era ca azi, cu un nonstop pe fiecare stradă și un Lidl la fiecare trei străzi.

Și aici ajungem la marea diferență dintre noi și străbunicii noștri: dei nu aveau nici 5% din ce avem noi, lor nu le lipsea mai nimic. Nu puteau cumpăra ceva? Îl făceau, pur și simplu. Că era vorba despre dinți sau de tăiat lemne, de făcut mâncare sau de sedus o femeie, de distrat la mare sau de învățat geografie, străbunicii se bazau mai mult pe ei decât pe ce le oferea societatea sau tehnologia. Și asta îi făcea suficient de liberi încât să facă lucruri mărețe, cum ar fi, de exemplu, o familie care dura 50 de ani, o casa care rezista 100 de ani sau o Românie chiar mai Mare decat avem azi

În cinstea lor a apărut colecția de cărți Străbunicii. Iar primele doua titluri sună cam așa:

"Cum își îngrijeau străbunicii tăi dinții" - un atlas de istorie amuzantă a stomatologiei românești: peste 200 de pagini cu informatii, adrese, nume, retete, sfaturi, imagini, acte si publicitatea aferenta.

"Străbunicii la dentist" - cartea de mai sus in varianta pentru copii, cu 64 de pagini, pline cu informatii complicate convertite in anecdote amuzante, si cu mici teme de vacanta facute din actele vremii.

  • De ce am început cu stomatologia? Pentru că anul trecut am început să-mi repar dantura, devastată de 40 de ani de frică de dentist. Lucram de ceva timp la colecția Străbunicii, așa că a fost destul de firesc ca vechile mele pasiuni, istoria și scrisul, să fie influențate de noua mea preocupare (operații, extracții, implanturi, aparat dentar & shit). Am noroc de medici senzaționali, despre care puteți citi în Jurnal de Officedent și a fost logic să mă gândesc, într-o zi, când fremătam ca o căprioară speriată pe scaunul stomatologic, "ce-ar fi făcut străbunicul meu..."
  • De ce am făcut si o carte pentru copii pe o tema aparent neinteresant pentru ei? Pentru că eu nu cred așa ceva. Nu cred ca exista copii care nu citesc. Cred doar ca parintii nu le dau cartile potrivite. Știu sigur (am un copil, am avut o metodă, și ghici ce, copilul citește de rupe) că orice copil citește orice dacă acel orice este interesant

Dacă te interesează vreuna din cărțile de mai sus, comanda-le pe https://bogdanstoica.ro/shop. Și nu uita să încerci rețeta de mai sus. Doar așa, for fun. O activitate de weekend, cu iubi sau cu copiii. Să o preparați împreună, apoi tu să o încerci, să te strâmbi de parcă ai băgat în gură un măr stricat și apoi să strigi: "mayday-mayday, i need backup immediately, everybody back to Colgate, I repeat, back to Colgate..."

© 2023 Bogdan Stoica