De ce sa-ti duci copiii la porcaria aia de Mary Poppins

Dupa standardele mele, #MaryPoppins-ul care ruleaza acum in cinematografe e o porcarie comerciala. Mai aveau sa faca product placement la vreun BMW vechi, atat de departe au fost de original. Probabil ca regizorul are un frate care se ocupa de efecte speciale, si ala stie sa faca, amaratul, doar anumite lucruri. Altfel nu explica derapajele uriase de la poveste sau de la varianta aia veche, adorabila de la un cap la altul. Prima Mary Poppins arata complet inofensiva, draguta ca un copil care mananca cirese. Asta noua arata ca o curva de lux, cu privire de gheata si zambet fals. 

Pe de alta parte, filmul are o mare calitate, pentru care merita sa va duceti toti la film. Transmite un mesaj puternic, cu valente educationale, care tin de dezvoltarea mentala a copiilor vostri. Iar mesajul este: bancile sunt rele. Din ce stiu eu, este primul film pentru copii in care se transmite mesajul ca, daca nu esti atent la ce semnezi cu banca, banca iti ia casa si iti lasa familia pe drumuri

Eu i-am spus deja fiicei mele sa evite cat poate, in viata, relatiile comerciale cu bancile. I-am explicat ca mai bine te imprumuti la un amic decat la banca si ca, in general, nu merita sa te imprumuti ca sa cumperi lucruri. Ca nu merita sa cumperi platind in rate, amanetandu-ti veniturile viitoare, fara sa stii daca alea vor exista. I-am spus ca ideea de economisire presupune protectie impotriva inflatiei, iar bancile nu mai asigura asta, in Romania. Ca mai bine investesti singur, in bunuri si hartii de valoare, sau iti tii banii intr-o valuta stabila, decat sa tii banii la banca si sa primesti o dobanda negativa sub promisiunea unei sigurante relative. Ca daca tii banii la banca nu mai sunt doar ai tai, ci ai tuturor. Apropo: mai tineti minte criza din Grecia, cand grecii aveau voie sa doar scoata 20 de euro pe zi, din cont? 

Ii dau sa citeasca stirile despre banci. Scandalul de coruptie din Germania, cu babardelile de miliarde de euro din dividende. Scandalul ING Bank Olanda, cu spalarea banilor si favorizarea organizatiilor teroriste. Nu vreau s-o spal pe creier, ci doar sa-i arat imagini de pe partea invizibila a bancilor. Intr-o tara normala, statul ar emite periodic informatii de genul asta. Statul roman, insa, este o gaina taiata, care se zbate aiurea, cautandu-si capul. Iar presa este vanduta complet bancilor, care aloca sume uriase spoturilor inselatoare (pe care CNA nu le vede) si promisiunilor partial adevarate din ziare si reviste. 

De-asta m-a surprins placut filmul Mary Poppins. Sa faci din banci, personaje negative, in povesti pentru copii mi se pare o superidee. Demna de urmat. Ghena, lasa cablul ala, ca o sa mori, si vino putin incoa'. Ia spune, tu stii ceva despre banci? Da? Ce?

 

*******

cartile mele sunt aici...

w1w2w3 w5w4w6 w00
... si pe Amazon.

 

© 2023 Bogdan Stoica