de ce e mai eficienta reclama pe google decat pe facebook

Tu stai pe facebook, nevasta-ta e pe facebook, secretara e pe facebook, ala care a intrat in curul tau la semafor conducea cu nasul in facebook, copilul are notele ca dracu' din cauza ca sta pe facebook, seara la spritz amicii incep frazele cu "am vazut pe facebook"... ai zice ca daca iti promovezi afacerea pe facebook o sa dai lovitura si pe urma sa te tii, fratica, numa' dubaiuri si mertzane.... 

De fapt, n-o sa dai. Doar o sa arunci banii pe geam aiurea. Reclama pe facebook nu are nici pe departe eficienta reclamelor de pe site-urile bune de continut sau a reclamelor de pe google. In meciul asta, al promovarii pentru vanzarea de bunuri si servicii, nu doar o goana dupa like-uri, Facebook Ads nu se ridica nici macar la nivelul genunchiului Google Adwords. Din mai multe motive:

Cuvintele-cheie.

Google e construit in jurul lor, ai sansa sa gasesti un link relevant si cand cauti "sacou pentru un baeat cu burta, ca mine". Facebook ofera rezultate mediocre la cautarea unor cuvinte singulare, si submediocre spre proaste cand cauti mai multe cuvinte. 

Like-uri.

Doar pe Facebook, Google nu stie de-astea, ai zice ca reteaua sociala e pe plus. Totusi, incearca sa achiti o factura la curent, cu like-urile tale, si vezi daca merge. 

Link-uri.

Clar, mult mai usor de gasit pe google decat pe facebook. Daca site-ul tau contine anumite informatii, imi va fi mult mai usor sa le gasesc cautandu-le pe google si navigand apoi prin site, pe cand pagina ta de facebook nu-mi afiseaza decat 13% din continutul pe care tu te chinuiesti sa-l urci si sa-l promovezi zi de zi de zi. Asta daca ti-am dat inainte, like, paginii, ca altfel vad o pula. 

Intentia de cumparare.

Din nou, Google se pisa cu bolta pe Facebook. Cand caut ceva pe Facebook, sunt cel mult curios, sunt acolo sa pierd timpul, nu sa cumpar ceva. Cand caut pe Google, inseamna ca am "ganduri serioase".

Vanzari.

Clar, Google bate la fund Facebook. Chiar daca stam mult timp pe rețeaua socială, cand vedem o reclama o ignoram, pentru ca nu suntem acolo ca sa ne uitam la reclame, ci sa socializam. Da, mai si cumparam, accidental, cate ceva, dar te asigur ca nimeni nu deschide o reclama pe facebook si comanda produsul inainte sa verifice un pic produsul ala pe ... da, ai ghicit!, pe Google. Plus ca pana se lamuresc algoritmii mediocri ai Facebook daca reclama ta e relevanta pentru mine, o sa cheltuiesti banii aiurea pe facebook ads pana innebunesti. Pe Google reclamele sunt, insa, binevenite. Daca ma apuc sa caut "sosete din bambus" o sa ma bucur de fiecare link bagat sub nas de Google, de fiecare reclama relevanta, pentru ca, in final, vreau doar sa gasesc cat mai repede sosetele alea. Nu ma intereseaza deloc daca imaginea pe care apas este una generata de algortimii de cautare sau de un advertiser smart, atata timp cat ceea ce deschid ma duce aproape de sosete. 

Adaug, pentru multi, un cuvant nou:

Remarketing.

Este metoda prin care Google te gaseste dupa cautarile anterioare. Ai vazut ca daca iti cauti un televizor pe altex.ro, cateva zile dupa aia toate reclamele de pe net se refera la televizoare, de ai crede ca te-a urmarit cineva? Da, chiar te-a urmarit, remarketing-ul este metoda de publicitate online care ajuta altex sa ajunga din nou in atentia ta, poate te decizi dracului la un televizor si-l cumperi. La capitolul asta, facebook este mic copil. 

Demografice. 

Am lasat la urma asta, pentru ca, aparent, posibilitatea de a targeta la fix un produs pentru oameni de anumite varste, din anumite zone ale tarii, cu anumite venituri, este marele atu al facebook. E adevarat, Google se chinuieste un pic sa faca asta, ca nu toata lumea care foloseste motorul de cautare si-a postat datele personale pe acolo, iar Facebook livreaza oricand niste demografice perfecte. Perfecte, dar mincinoase. Pai cand 40-60% din conturile de facebook sunt false, ce mai conteaza demograficele? Intelegi? Daca nevasta-ta da like la fiecare postare a afacerii voastre si de pe contul ei si de pe contul ei fals, cam cati vizitatori unici crezi tu ca ti-au vazut oferta? Doi? Si din astia doi, care crezi tu ca o sa si cumpere ceva? Amandoi?! :))))

conturile false deformeaza demograficele

Iar nevasta-ta e o dulce, cu un singur cont fals. Aproape fiecare adolescenta are si doua conturi false, sa-si creasca sansele la concursurile alea de tip like & share. Fiecare pitipoanca respectabila are minim patru conturi false, care-i dau like la selfie-uri. Escrocii au cate zece. Politicienii au ferme de conturi, cate o suta, sa dea share masiv cand pune Dragnea cate o poza de cacat. Iar serviciile secrete si - cred eu - chiar facebook, au mii, zeci de mii si sute de mii de conturi false. Toate sunt aparent, profile pe bune, in sensul ca falsul user are nume, oras, varsta, ocupatie. Or, cand facebook introduce conturile astea false in demograficele pe care iti pui tu baza cand platesti un facebook ad, cam cat de buna crezi ca o sa fie campania? Sau, mai simplu: uite-te putin la ultima ta campanie: ai o conversie de 0,04? Adica dintr-o suta de persoane doar patru au cumparat ceva de la tine? Si asta ti se pare o campanie ok?

o minciuna convenabila

Facebook sustine ca are, in Romania, 10 milioane de useri. Corect ar fi sa zica 10 milioane de conturi, din care vreo 5 milioane sunt conturi false. E un adevar pe care facebook n-o sa-l recunoasca niciodata, pentru ca daca anunta ca doar jumatate din userii declarati exista, tot cam jumatate din valoarea companiei o sa se duca dracului, pe bursa, iar Zuckerberg ar ramane fara cateva miliarde de dolari. Asa, prosteala merge inainte. Iar tie, daca iti schioapata afacerea desi cheltuiesti sume frumusele pe facebook ads, nu-ti mai ramane decat sa treci la google adwords. Pana nu dai, naibii, faliment...

cartile mele nu-s promovate comercial nici pe facebook, nici pe google. deocamdata, nu e nevoie. 

w1 w2 w3 w4 w6  

© 2023 Bogdan Stoica