nu e terorism. e anarhie.

Atentat. Masina in multime, arme, ostatici. Din senin, intr-o joi, intr-un loc unde terorismul este doar un cuvant: Barcelona. Unsprezece milioane de turisti anual. Ce dracu' i-a apucat? De ce la Barcelona? Ce-a facut asa rau Spania miscarii islamiste? Nimic. Daca era terorism nu se intampla doar o data. Nu mai e vorba de terorism, asa cum in SUA nu e vorba despre rasism, ci despre lipsa de chef a unora de a mai trai amestecati cu oameni diferiti de ei. E vorba despre stres, despre nervi pe mersul lucrurilor, despre nevoia de schimbare. Unii nu rezista la atat de multa tehnologie, altii au implinit 20 de ani de urmarit filme horror, unii s-au saturat sa caute jocuri violente realiste si au zis sa se joace de-a jocurile lor preferate in strada. Uitati-va la orice nivel al societatii si la orice segment demografic si o sa vedeti violenta in toate formele ei. Uitati-va si la noi. Uitati-va cat sunt de fanatici sustinatorii partidelor, sau ai Oliviei Steer. Scrieti pe net ca sunteti pro sau anti gay si o sa simtiti violenta din plin. 

Nu mai exista miting fara un dement care provoaca fortele de ordine. Nu mai exista scoli fara un elev care chinuieste cu sadism alt elev. Nu mai exista sat fara un incest si club fara un scandal. Nu mai exista meci fara bataie.

Ce vedem zilnic sunt doar germenii unei boli care va cuprinde planeta: anarhie. Multe razboaie mici, duse de indivizi, fiecare cu steaua lui. Suntem complet schimbati de tehnologie, traim dupa norme specifice societatii informationale si bulei personale, dar fizic suntem tot intr-o societate postindustriala. Individul care isi cauta identitatea dupa criterii vechi, de negasit in societatea din jur, ajunge sa fie extrem de stresat si sa caute un conflict. 

Lasati Barcelona. Uitati-va aici, in jurul nostru. La tatal care si-a violat fetitele. La cel care si-a injunghiat fiul de 8 ani. La femeia care s-a sinucis, aruncandu-se in fata trenului cu tot cu cele trei fetite. La oamenii care se duc la mitinguri ca sa se bata.  Pe toti ii leaga un nou tip de nebunie, pe care nu poti sa nu o legi de influentele tehnologiei. Faptul ca ne injuram de morti pe net din motive puerile e doar debutul violentei ca mod de viata. Doar ne obisnuim cu ea, doar ne antrenam in ura. Pentru unii, mai labili, e suficient sa apara un influencer care sa-i capaciteze sa duca ura la nivel fizic. O vor face senini. 

O sa mai vedem orori din astea. Tot mai des. O sa vedem oameni care omoara oameni doar ca sa fie faimosi, nu din motive politice sau religioase. Asa raspunde la stresul schimbarii invididul primitiv sau nepregatit psihic sa se conformeze unor reguli aparute peste noapte, pe net.

Am niste amici, care au un fiu. Ii vizitez destul de rar, dar il tineam minte pe pusti superactiv in interactiunea cu mine; ne jucam, discutam.... La ultima vizita, insa, era complet absent, scufundat in tableta.

- Ce joci?

- Un joc cu bande. Omor oameni. Mai am trei de omorat si imi fac banda mea.

Daca la 8 ani omoara oameni intr-un joc ca sa obtina o recompensa virtuala, credeti ca o sa i se para absurd sa omoare oameni reali, peste 20 de ani? 

---------------------------------

Fa o carte cadou unei tipe misto:

w1 w2 w3 w4

© 2023 Bogdan Stoica