cum sa faci o fotografie CA ASTA cu telefonul

Nu ca m-am saturat... Adica, stiu exact ca facebook este tara cu cei mai multi prosti din lume, si nu scriu asta ca sa ma justific in fata lor, ci pentru ceilalti. Pentru acei oameni care au potentialul sa faca fotografii incredibile cu telefonul, dar au senzatia ca e ceva foarte greu. Or, nu e deloc. Trebuie doar sa faci fotografii, cu pasiune sau cu tenacitate, la orice iti suscita interesul, si o sa descoperi singur secretele acestei ocupatii. 

Cat despre fotografia de mai sus, discutata si contestata deja pe cateva grupuri de fotografie... Nu, nu e facuta pe o bucata de sticla pe care am asezat picaturi de apa. Nici nu e facuta in photoshop, eu nu am asa ceva nici pentru fotografiile facute cu nikonul, religia mea spune ca numai o fotografie proasta are nevoie de photoshop sau lightroom. E facuta pe bune, intr-un mediu banal, cu un telefon banal, in conditii de iluminat banale. Poti sa o faci si tu. Uite cum:

  • Cauta, prin orasul tau, o fantana arteziana cu jeturi multiple. Una circulara e mai buna decat una rectangulara.
  • Asteapta sa vina seara, iar lumina soarelui sa vina mai de jos, aproape orizontal. O sa ai nevoie de ea.
  • Roteste-te in jurul fantanii (de-aia e mai bine sa fie una circulara) pana sa ai jeturile de apa ale fantanii intre tine si soare.
  • Porneste camera telefonului si concentreaza-te.
  • Cauta-ti un punct de statie bun, comod. Ideea e sa nu ai in cadru altceva decat stropi de apa si cerul cu soarele ca fundal si sa rezisti in pozitia aia cateva minute. 
  • Incepi sa faci fotografii si rafineaza pozitia. Eu am stat foarte aproape de locul in care jeturile de apa verticale se curbeaza iar apa cade in fantana, pentru ca voiam sa prind o forma anume.

 

  • sase4
  • Evident, erau prea multe jeturi in poza asta. Eu aveam nevoie doar de doua, asimetrice...

 

  • sase3 
  • Ceva mai bine, nu?

Am tot miscat telefonul si mi-am mai schimbat pozitia pana cand am ramas cu doar doua jeturi in cadru. Sa obtin fotografia finala a durat doar cateva minute, dar banuiesc ca pentru unii pot fi foarte lungi. Eu, de exemplu, sunt obisnuit sa ignor rumoarea din jur, dar tu te-ai putea rusina ca lumea se uita fix la tine, cum te intinzi spre un jet de apa. 

Uite poza pe care mi-am dorit-0, in forma originala, asa cum a iesit din camera telefonului. 

sase1

 

In forma ei finala, cea pusa pe net, am taiat cladirea din dreapta si am rasturnat imaginea.

 sase2

 Si gata. Am o inima facuta din picaturi de apa, intr-o pozitie ireala, care-i face pe prosti sa creada ca imaginea e trucata.

Nu e, dobitocilor. Zilele astea o sa faca o fotografie similara si o fetita de 10 ani, din anturajul vostru. Cum la ea n-o sa puteti urla: "jegoaso, faci trucaje ca sa te dai fotograf bun, huo, futu-ti mortii ma-tii", o sa simtiti nevoia acuta sa va canalizati ura asta stupida chiar asupra voastra. Perfect! Aveti grija ca, pentru un efect ireversibil, venele se taie pe lung. Retineti si ca un cuter costa doi lei si se gaseste peste tot. Daca n-ai doi lei, imprumuta-te, trimit eu banii, dupa, familiilor voastre. Si sa nu incepeti cu protestele, nu e nimic scandalos in mesajul asta, pentru ca voi sunteti deja morti pe dinauntru, doar faptul ca va miscati bratele si scoateti sunete impiedica societatea sa va ingroape.

In decembrie, sustin doua workshop-uri de fotografie cu telefonul, in Ploiesti si Bucuresti. Ai toate detaliile AICI.

© 2023 Bogdan Stoica