ce nu se spune in scandalul taximetristilor

- "Nu e corect sa vina astia cu automobilul sa faca taximetrie, noi cheltuim o avere cu caii, am bagat bani si in trasuri...", s-au plans birjarii.
- "Ma doare'n pula de caii si de birjele voastre. A venit Progresul", a raspuns Istoria.

Discutau in fata garii din oras. Birjarii, mirosind a balegar, cu trasurile lor pline de purici, priveau cu invidie la radiatorul cromat al automobilului parcat langa ei, si care functiona ca un magnet pentru toti cei ce ieseau din gara. Istoria fuma, relaxata. Mai vazuse filmul de cate ori. Cand dictionarele online au facut sa dispara cele mai groase carti din bibliotecile tuturor, cand Connex si Dialog au distrus Romtelecom, cand plata cu cardul ne-a scapat de statul la cinci cozi lunar...

Pun pariu ca Istoria fuma, la fel de relaxata, saptamana trecuta, la mitingul taximetristilor impotriva ... chiar, impotriva cui? Sunt sigur ca a remarcat si ea ca din 60.000 de posesori de licente de taximetrie, abia s-au adunat cateva sute. Iar daca presa n-ar fi fost, din nou, idioata, in marea ei majoritate, nimeni n-ar fi vazut protestul taximetristilor ca pe o stire. Pentru ca nu vorbim de revolta fata de un serviciu nociv care afecteaza o industrie onesta, ci de progres

  • Ofera firma aia, care a scos taximetristii din sarite, servicii la preturi de dumping, pe care acestia din urma nu le pot concura cinstit? Nu, pretul la ei depinde exclusiv de cerere si oferta, poti sa te plimbi si aproape moca, si mult mai scump decat cu taxiul.
  • Isi exploateaza firma aia oamenii, cu lacomie? Nu, la ei soferii pot lucra cate ore vor si castiga mai bine decat castiga un sofer de taxi.
  • A venit firma aia cu o metoda de lucru prea intruziva, incorecta etic? Nu, modelul de business in care si clientul si furnizorul de serviciu inchid bucla prestatie/bani cu niste feedback se aplica deja in multe alte domenii.
  • Face bani negri in Romania? Nu, serviciul e complet fiscalizat. Firma plătește impozit pe profit, șoferii sunt fiscalizati pe PFA-uri, iar sursa principală a evaziunii fiscale, cash-ul, nu exista.
  • Te poate face firma aia "la kilometri"? Nici pomeneala, traseul e generat de un soft, nu de ce vrea soferul.
  • Are angajati naspa? Nu prea. Adica poate aparea cate un dobitoc, dar daca aduna feedbackuri negative, firma il trimite acasa.

Si-atunci? De ce tot taraboiul asta antiprogres? Pai, va spun eu de ce: cineva, niste baieti, pierd bani multi de cand exista alternative la serviciile lor. Va explic si cum.

Taximetria este cel mai conectat business la economia neagra, insalubra. 90% din carburantii furati sau produsi la negru sunt cumparati de taximetristi. Du-te in orice oras din Romania si incearca sa procuri droguri, curve, sau un iphone ciordit la pret bun. Ghici cine te ajuta sa le procuri? Taximetristii. Unii dintre ei joaca la dublu, fiind in acelasi timp contrabandisti, tainuitori, proxeneti, dar si "sifoane" la politie, care le permite sa-si faca de cap in trafic, sau "ajutoare de filaj" pentru serviciile secrete, care inchid ochii la infractiunile comise. Taximetristii au, evident, legaturi profunde si cu politica. Cand se purtau votul multiplu si turismul electoral, aproape toate taxiurile erau folosite de catre partide pentru transportul votantilor. Logic, fiind pusi pe functii de politicieni, oamenii Fiscului, RAR-ului, ARR-ului, OPC-ului din toata tara nu aveau voie sa sa ia de taximetristi, cu tot feedback-ul negativ care venea constant de la clienti. 

Fiind atat de profund legati de tot ce e ocult si nociv in Romania, taximetristii n-ar fi rezistat fara o minima organizare. Nu te poti duce cu 300 de lei, lunar, sa-i dai spaga unui politist, asa cum deputatul X nu poate ruga fiecare taximetrist in parte sa-i care si lui niste votanti de la Ana la Caiafa. Spaga si influenta functioneaza mai bine cand sunt centralizate. Asa ca nu ma indoiesc absolut deloc, fara sa am probe sau fapte de care sa ma leg, ca liderii taximetristilor functioneaza ca o curea de transmisie intre taximetristii rai si decidentii-cheie corupti. Daca nu s-ar intampla asta, industria asta s-ar fi reformat macar un pic. Am fi avut in fiecare oras cel putin o firma care sa aiba masini curate, soferi politicosi si un mod de lucru echitabil pentru toata lumea. Nu avem asa ceva pentru ca taximetristii rai sunt inca foarte puternici. Partea buna este ca oricat ar incerca taximetristii sa zugraveasca in culori nasoale concurenta, serviciul asta este doar cea mai curata oglinda posibila, in care se vede taximetria in toata uratenia ei.

In ultimii ani, taximetristii au tot incercat sa dea in cap progresului. Intai i-au ciomagit, amenintat si reclamat pe concurenti. O greseala tactica uriasa. In loc sa invete de la ei, au intarit ideea ca ei insisi sunt niste brute primitive si au pierdut si respectul clientilor. Acum au schimbat tactica. Au zis sa elimine cauza. Asta s-a intamplat saptamana trecuta. Taximetristii au pus presiune pe politicieni, au pus statul sa le distruga concurenta. Cu tupeu. "V-am dat oameni si masini in campanie, v-am dat bani cand i-ati cerut, v-am carat curvele prin hoteluri si v-am dus acasa cand erati pisati pe voi de beti, acum e timpul sa faceti si voi ceva pentru noi" este mesajul pe care l-am vazut eu. 

Altfel nu se explica nici rapiditatea cu care oamenii statului i-au asigurat pe taximetristi ca vor schimba legea, nici tacerea asurzitoare a politicienilor care, desi se hranesc cu simpatia utilizatorilor concurentei, tac si ei. Numai niste complicitati vechi pot face ca cei mai progresisti oameni politici ai momentului sa nu ia apararea unei companii vinovate doar ca aduce progresul.

Si nici macar nu e singura companie care face asta. Booking.com foloseste acelasi principiu al clientului care devine evaluator si al antreprenorului mic care se poate bucura de vizibilitate mare, plus acelasi mecanism financiar, cu banii fiscalizati integral, fara cash, mecanisme la care hotelierii s-au adaptat, bucurosi ca le aduce cineva clienti in camerele tot mai goale. Mai nou, chiar si acest model e pus in pericol de Airbnb, care incepe usor-usor sa pulverizeze investitiile uriase facute in hoteluri din toata lumea, permitand fiecarui om de pe pamant care are o locuinta goala sa faca niste bani cu ea. Satana taximetristilor face doar acelasi tip de rau pozitiv, anuland, in industria transportului privat de persoane, logica existentei de parcuri de masini care se uzeaza moral si daca circula si daca nu, logica angajarii unei armate de soferi, unii dintre ei deloc potriviti pentru aceasta meserie, cat si posibilitatea de a incasa bani la negru cat cuprinde. 

Cine vrea sa inteleaga protestul taximetristilor trebuie sa se uite doar dupa bani. Pe antreprenorii din taximetrie nu i-a apucat dragul de respectarea legii, pentru ca ii doare-n pula de lege. Multe dintre masini nu sunt omologate sau in stare tehnica buna, oamenii vand licente de taxi intre ei desi e ilegal, bonurile fiscale sunt rarisime in taxiuri, iar soferii, unii fara atestate sau cu cazier (adica in afara legii) sunt angajati pe contracte de doua ore, desi nici unul nu sta sub 10 ore in traseu.

E atat de simplu sa opresti o masina de-asta dimineata si sa pui testerul pe ea, si s-o mai opresti o data seara, sa vezi cum pula mea a facut taximetristul ala 500 de kilometri in doua ore de program, incat nici nu insist pe chestia asta. Si un copil de 10 ani poate face curat in taximetria din Romania, atat de vizibile sunt ilegalitatile din ea. Numai statul nu vede asta. Curios, nu?

Sigur ca nu toti taximetristii sunt rai. Dar cei buni n-au protestat vreodata, sonor, impotriva celor rai. Exact cum bucurestenii de dreapta n-au iesit la vot lasand actualul primar sa castige, taximetristii buni au incurajat prin noncombat dezvoltarea acestei mafii si cresterea gradului de dezgust a populatiei fata de ea. Acum, taximetristii au imaginea unui criminal in serie: doar ma-sa il mai place. 

Apropo: daca are cineva nevoie de un sfat-doua, ca sa gaseasca hibele sistemului de taximetrie, sunt gata sa le dau. Moca.

© 2023 Bogdan Stoica