nu evalua o pizdă după site-urile pe care le citește. epoca aia s-a terminat.

mă alerga un nene să-mi vândă niște monezi de argint, eu nu cumpăr monezi, nici nu mă pricep la argint, iar tipul insista și licita ca olandezii (în jos) cu o grabă suspectă. L-am refuzat, dar l-am sunat pe un amic, a venit ăsta, i-a dat banu', a luat monezile, țaca-paca și gata.

A doua zi mă sună amicul. Nu era argint. Țeapă. 

Și-am zis să mă uit să caut pe net, cum identifici și verifici dacă ceva e chiar de argint. Întâi m-am îngrozit, apoi am râs cu lacrimi. Da, încă mai sunt oameni care cred că doar argintul scrie pe perete. Că dacă bagi obiectul ăla în urină veche și e de argint, plutește! Recunoașteți: imaginea unui colecționar, cu un pocal de argint pe care-l bagă în wc-ul la care n-a mai tras apa de 5 zile, e foarte mișto...

De fapt, singura metodă validă la botul calului e să verifici dacă obiectul ăla are marcaj. Celebrele 925 sau 999 (care exprimă concentrația de argint, respectiv 92,5% și 99,9%), scrise în relief și musai-musai încadrate într-un oval drăguț. La obiectele mai vechi erau marcaje diverse de la țară la țară, dar făcute în același spirit: oricât de mici ar fi fost simbolurile, erau executate impecabil, nu grosolan, detaliile se văd perfect cu o lupă, și erau încadrate. 

Nu pot însă să nu vă împărtășesc cea mai tare metodă de identificat argintul, găsită pe un site. Fiți atenți:

"Ai nevoie de un cântar foarte precis. Cântărește obiectul, notează-ți valoarea, apoi scufundă-l în apa și află-i volumul prin determinarea cantității de apă dislocate. Folosindu-te de valorile obținute, calculează densitatea obiectului. Dacă e argint, ar trebui sa fie de 10,5 g/cm³".

Eeeee? Spuneți și voi, cât de tari sunt cititorii acelui site, dacă așa se scrie pentru ei? Eu nu-s citit de oligofreni, ba dimpotrivă, dar tot n-am curaj să-mi pun cititorii să facă experimente fizice, să măsoare volumul de apă dislocat într-o ceașcă cu secțiunea conică (volumul unui trunchi de con este πh · (R² + r² + R · r) / 3), să calculeze densitatea, care e P = M supra V (pula mea, habar n-am de formulele astea, m-am uitat pe wikipedia....)

Nu vă mai chinuiesc. O să înțelegeți și de ce m-am spart de râs. Site-ul pe care am găsit acea metodă de a identifica argintul nu este savantiamatori.ro, sau nouaneplacecifrele.ro. Nu, nene. Este divahair.ro.

Să-mi trag una.......

Parcă văd două pizde mișto, citind site-ul cu nesaț și comentând "Fatăăăă, uite ce mișto e poșeta asta de la Prada. Și se poartă iar fustele cu dantelă pe dos, ți-am zis??? Hai că mă uit la gloss-uri un pic și pe urmă facem amândouă niște calcule diferențiale amuzante, da? Și niște formule de fisiune nucleară? Ce tare, abia aștept să le urc pe facebook...."

Așa că nu mai căuta pe net când e vorba de achiziții scumpe. Te rog eu frumos, netul s-a întors cu susul în jos, site-urile serioase publică poze cu pizde, tolo din jurnalist sportiv a ajuns expert în sănătate iar site-urile ușurele, de fete, gen beauty & shit sunt acum doldora de texte pe care le înțeleg doar cei specializați în științe avansate. În același spirit, nu mai evalua o pizdă după ce citește. Realitatea e că nu știi ce citește, doar crezi că știi....

Iar cu argintul: dacă nu ești sigur pe el, du-te'n pula mea la un bijutier. Nu-ți ia mai mult de 5 lei pe evaluare...

publicitate

© 2023 Bogdan Stoica