Tușeuri rectale în fotografii guvernamentale? Da, dacă guvernul e al României.

Tușeul rectal este o metodă de explorare clinică ce consta in introducerea indexului prin orificiul anal in rect, dupa obtinerea relaxarii aparatului sfincterian in scopul palparii peretilor rectali. Este o manevră delicată, care necesită explicații atente și comportament adecvat, calm, pentru a fi acceptat de pacient. Miscarea degetului explorator trebuie sa fie realizata cu blandete, lent, pentru a nu cauza senzatie dureroasa. 

Am zis să nu-i stric omului Revelionul. Să-i priască și lui dumicatul festiv. Pe urmă am zis să nu-i stric vizita în Germania, să mercheluiască fericit cu șefa omoloaga lui. Plus că, per total, noile fotografii ale premierului sunt ceva mai bune decât odioșeniile vechi

În primul rând, la pozele postate pe 31 decembrie de Dacian Ciolos de Revelion îmi place foarte tare ca sunt alb-negru. Bine, eu nu le-as fi virat spre acel alb-negru specific fotografiei pe film, ci spre unul mai optimist, mai cald. Marmura aia nenorocită din sediul guvernului arată ca dracu alb-negru, zici ca pozele-s făcute intr-un cavou, iar senzația e că te uiți într-o revistă Paris Match din 1970. Dar tot e bine. Alb-negru estompează diferențele dintre nuanța cianotică a feței premierului, rozurile de grăsuni ale unora dintre miniștri și make-up-ul doamnelor din Guvern. Intenția și execuția fotografului au, așadar, o logică.

Așa că am să mă iau doar de PR-ul premierului. De cel care a ales fix aceste fotografii și nu altele, pentru a fi difuzate pe fb-ul lui Ciolos. Ori e o doamnă care n-a stat la cămin în facultate, ori e vreun superficial d-ăsta, imatur, care poartă costum ca să-și câștige respectul. Pentru că cel puțin două dintre imagini îi aduc deservicii premierului prin umorul involuntar pe care-l genereaza.

Fotografia nr. 1, de exemplu, s-ar putea numi "Tușeu rectal la guvern". Doamna nr. 1 pare că-l tratează pe premier cum sunt controlate persoanele suspecte la aeroport. Nu e deloc blândă, așa cum se vede pe mâna lui Ciolos, contractată în mod bizar pe spatarul canapelei. E adorabilă și figura nr.3: omul pare că spune: "It hurts? I feel you, bro...". Priviti-l putin si pe domnul din stanga premierului: in cheia asta, a tușeului, este că pare că-și apără fundul? :))

cio1

 

O să râdeți, dar nu e singura fotografie de tipul ăsta. Mai există una. Da, pare atât de improbabil, dar celui care a făcut selecția fotografiilor difuzate i-au scăpat două, nu una, gafe vizuale. 

cio4

Mai explic ce se poate vedea, și în imaginea asta, cu un ochi critic și unul pus pe glume, sau nu mai e cazul? Adică, sunt singurul care vede poanta de autobază sau nu?

Închei într-o notă optimistă, pentru că eu văd clar o evoluție în fotografiile premierului. S-a trecut de la misoginism și execuții fotografice proaste, la execuții rezonabile cu accente de PR politic autentic și cu susținerea subtilă a securității călătoriilor aeriene. Mai trebuie doar dat afară ăla care sortează fotografiile premierului, și gata, tehnocrația cioloșiană poate duce țara spre cele mai inalte culmi ale progresului și civilizației. 

P.S. - Poza asta, ultima, cu tușeul dublu aplicat doamnei... cum să zic, să nu se supere nimeni? E strambă.

Hello. Sâmbătă, 18 mai, organizez un workshop de fotografie cu telefonul în București, la Galeria Alexandra's. E locul meu preferat din București, cu lumina bună și multe lucruri frumoase în jur. Dacă te interesează, te aștept de la ora 17.00. Terminăm la ora 20.00, astfel încât să ai timp să ieși în oraș, să mănânci ceva și să exersezi ce-ai învățat până târziu în noapte, pentru că sâmbătă e Noaptea Muzeelor. Detaliile sunt aici: https://bogdanstoica.ro/blog/item/21293-workshop-de-fotografie-cu-telefonul

© 2023 Bogdan Stoica