bucuresti nonstop bucuresti nonstop © bogdan stoica

Bucuresti NonStop - du-te'n pu*a mea să-l vezi

Noroc că Dan Chișu are prieteni in Ploiești. Și noroc că prietenii ăștia (săr'na, Carmen!) sunt genul care se implică. Altfel nu vedea Ploieștiul lansarea filmului București Nonstop... Mie, de exemplu, mi-a zis un prieten azi-dimineață, și, cum îmi plac cam toate filmele lui Dan Chișu, m-am dus. 

Pe scurt: e un film bun. Sigur, eu sunt un oligofren cu fixuri, și m-am plictisit de moarte în unele momente. Cu tot respectul pentru cariera lui Ion Besoiu, omul n-avea ce căuta în film. Nici "soția". Toată drama lor putea fi eliminată fără probleme, n-ar fi afectat intriga. Cât timp au fost ei doi pe ecran, m-am simțit ca la Lindenfeld: că cineva mi-a dat o gaură în cap și-mi consumă viața.

Nu mi-au plăcut nici actorii. Bărbații, adică. Taximetristul a fost cel mai realist dintre ei. Pe locul doi ar fi Achim, de la nonstop, pentru că știe să înjure corect. Băieții cu "metoda accidentul" mi-au fost cei mai antipatici, pentru că am o droaie de prieteni d-ăștia, crescuți la bloc cu prea multe jucării ca să mai iasă pe afară și cu prima bătaie luată la 20 de ani. Oamenii care nu știu să spună "sugi pu*a", sau "morții mă-tii" așa cum se spune pe stradă n-ar trebui să joace roluri care includ astfel de replici. Iar dintre cei doi, ăla de pe locul mortului a avut ghinion și de o tonă de replici nerealiste. 

Fetele, însă, au jucat impecabil. Repet, nu-s nici cinefil, nici critic de filme, ceea ce citiți aici este doar părerea mea de oligofren cultural. Dar am mai văzut femei îndrăgostite și supărate până la plâns că boul nu-și dă seama cât e de iubit. Am văzut și femei bătute măr de câte un tâmpit, ca să știu cum arată trauma profundă. Iar Maria Obretin și Olimpia Melinte m-au făcut să-mi aduc aminte chestii nasoale. De-aia zic că au jucat bine. 

Filmul ar trebui să fie un succes fulminant, pentru că fiecare din noi a trăit cel puțin o întâmplare în genul poveștilor țesute în jurul nonstop-ului din film. Așa că dacă nu ești vreun cretin patentat, ar trebui să te duci la filmul ăsta. 

Du-te și dacă nu ești cinefil, dar ești naționalist. Dă-l în gâtul mă-sii pe Bond, oricum o să-l vezi piratat pe net sau pe HBO, la anul. Spune "marș" și povestioarelor cretine cu foamea, cu spațiul, cu tărâmul de pe partea cealaltă a zidului și cu alte tâmpenii create în spatele unui star hollywoodian la care te uiți ca o babă la Arsenie Boca. Bagă și tu un leu, în pu*a mea, în industria cinematografică autohtonă, ca să nu ajungem să vedem filme făcute în China. 

P.S. - Nota 10 pentru Codin Maticiuc, care nu s-a mai dus, ca în fiecare an, la Miami, ca să poată finanța filmul ăsta. Coane, știi cum e: în viață, ne cheltuim jumătate din bani pe băutură și femei, iar cu restul ne distrăm. 

Vreo 20-30 de poze de la premiera de la Ploiești - AICI.

© 2023 Bogdan Stoica