Cum sa-ti alegi bodyguarzii cand ai un mall cum e AFI Palace Ploiesti

Inainte de toate, sa definim mall-ul. Pentru un bodyguard, mall-ul este obiectivul. Iar legat de obiectiv, bodyguard-ul are sarcini clare, pe care a semnat ca le va indeplini. Nu e de gluma, da? Omul e in misiune, nu asa, ca un prapadit de doctor care doar scrie retete toata ziua....

Pentru un om obisnuit, mall-ul este fosta piata publica. Parintii nostri mergeau la piata si opreau si la o bere. Targuiau niste haine si mergeau la un spectacol. Ieseau la bulevard si reveneau cu taxiul. Noi facem toate astea la mall. E o mini-lume, chiar centrul universului social, pentru foarte multi. Sunt convins ca daca vreun mall ar face o pista de biciclete la interior, am vedea si oameni pedaland, nu doar mergand pe acolo. 

Ajung si eu, destul de des. Pot sa-mi fac cumparaturile, pot sa merg la sala, pot sa ma tund, sa beau, sa mananc, sa ma imbrac, sa ma incalt, pot sa-mi cumpar medicamente, pot sa-mi schimb abonamentul la cablu sau sa asist la vreun concert. Pot sa fac aproape orice fac in restul orasului. 

Dar eu inca pot sa-mi fac cumparaturile oriunde, nu tin deloc la branduri. Asa ca, pentru mine, ca fotograf, mall-ul este mai mult un experiment social imens si intens. Pot trece zeci de mii de oameni, intr-o zi, printr-un mall. Varietatea aia de figuri, de obiceiuri, de haine, de atitudini e foarte greu de gasit in alta parte decat la mall. Lumina este perfecta, aproape oriunde, ai reflexii, ai umbre, ai tot ce vrei... Am facut fotografii foarte bune (apropo, fotografia alaturata, facuta in Afi Palace Ploiesti, e una din preferatele mele) in acest mall, care, daca n-au contribuit la succesul acestui brand. macar nu i-au dat in cap, asa cum o poate face un bodyguard prost instruit.

Revin, asadar, la bodyguarzi. Data fiind importanta publica a unui mall, daca as avea/conduce unul, as avea foarte mare grija cand as selecta oamenii care se ocupa de paza. Bodyguarzii, cum ar veni, desi multi nu-s asa ceva. Eu am pretentia de la un bodyguard sa ma domine prin statura. Sa fie mai lat in spate decat mine. Sa fie imbracat diferit, ca sa inteleg mesajul, atunci cand e un mesaj. Sa nu fie singur, ca sa ma simt in siguranta, sau, dupa caz, intimidat. Vreau sa indeplineasca functia sociala a politistului, care genereaza securitate prin simpla prezenta. Sau nu stiati ca de-aia poarta politistii uniforma?

Selectia asta nu se face insa foarte bine, nicaieri in Romania. De obicei, mall-ul semneaza un contract cu o firma de paza. Criteriul principal este pretul, pentru ca un mall este un business, nu un centru de excelenta in badigărdeală. Iar firma aia de paza trimite, de obicei, la obiectiv, două feluri de oameni: unii numa' muschi, ca sa faca impresie, si altii care, neavand muschi, sunt suspectati ca au creier. Nu au mereu.

Luni seara, in Afi Palace Ploiesti. Ma duc sa las un dar, intr-o locatie. Scot cutia (apropo, era o cutie) din punga, o pun pe tejghea si dau sa-i fac o poza cu telefonul, pe care s-o trimit  tipei care astepta darul. Brusc, sunt insfacat de brat si impins spre usa, de un nene de la paza, cu care am avut urmatorul dialog:

El: - Te-am vazut cand ai scos cutia din punga, ia-o si da-i drumul de-aici!

Eu: - Pai e cutia lor, nu a mea.

El: -  Atunci las-o si da-i drumul de-aici!

Eu: - Nene, tu esti sanatos la cap?

El: -  Nu conteaza! Tu esti ziaristul ala, de la site-ul ala online, care tot face poze pe aici...

Eu: - Asa, si?

El: - Da-i drumul. Afara!!! (catre colegi) Tineti-l afara, nu-l lasati sa mai intre!!! 

Pana mea, eram afara deja, dus aproape pe sus... Am rugat pe cineva sa-l cheme afara pe furios, sa-i explic ce si cum. N-a vrut sa vina. Il vedeam prin geam cum discuta cu blonda de la receptie. Am asteptat, pazit politicos de doi bodyguarzi.  cat sa fumez o tigara si am plecat. M era la scoala, trebuia s-o duc acasa. 

Dupa ce am terminat si acest ultim job pe ziua de azi, m-am gandit la incidentul de la Afi Ploiesti. Intai m-am amuzat la maxim. Dintre toti bodyguarzii din lume, fix ala de 70 de kile (eu am 90), cu ochelari (eu n-am) si de 1.70m (eu am 1.80m) m-a dat afara! Si m-a dat afara nu cand am facut poze prin mall, ca de facut am facut, ci cand am venit fara aparatul foto. Am fost dat afara cand am vrut sa fac poze cu telefonul, ca alti un miliard de oameni din intreaga lume. Pai nu-i de ras, spuneti si voi?

Pe urma, nu mi s-a mai parut atat de amuzantAm fost scos dintr-un mall, in vazul a zeci de oameni, care, cel mai probabil, acum isi inchipuie ca sunt un hot de buzunare. Motivul a fost - deduc din ce-mi aduc aminte din urletele lui -  o incalcare a regulamentului Afi Palace pe care am facut-o acum un an, cand m-a surprins el facand poze clandestin.

  • Si dupa aia m-am gandit ca in locul meu putea fi fiica mea, care a fost, deja, la o petrecere in Afi. Daca bodyguard-ului i se parea suspecta, vazand-o cu telefonul in mana si o lua la suturi in cur?
  • Dar tipii aia care livreaza zahar la Gloria Jeans, parfumuri la Douglas, morcovi in Cora: daca se trezesc si ei imbranciti de desteptul asta, pe motiv ca "au venit cu baxurile de-afara"?
  • Daca era unul din actionarii Afi Europe, nemultumit ca era un servetel pe tejghea, si care facea poza ca sa certe pe cineva?
  • Daca era un cardiac, sau un epileptic, in locul meu? Ce se intampla dupa atacul bodyguard-ului?

Din desfasurarea evenimentelor de luni seara, eu inteleg ca tipul este incompetent pe jobul ala de la paza. Cum urla la mine, degeaba.... Sigur, nu vreau ca la paza sa fie niste tipi timizi si care rosesc imediat. Dar nici un agitat d-asta....

Sigur, ati putea crede ca, avand talent la scris si un lexic mai bogat ca tipul, povestesc mai bine si ca pun de la mine. Nu pun. Incidentul apare pe inregistrarile camerelor video, eram la intrare, nu in vreun colt... 

Inchei cu o sugestie pentru cei din managementul Afi Ploiesti: v-ar deranja foarte tare sa-l trimiteti pe tipul asta sa pazeasca baxurile de apa din depozitul Cora? Si cand se varsa vreun bidon, sa poata sa-l ia la picioare, fericit, si sa urle la el: "Borsecule, ai udat Dornele si Zizinurile! Afara! Afara cu tine ca-ti dau doua mopuri de te usuc!!!!". In fond, ce-aveti de pierdut: sa ramaneti fara un sef la paza? Pai ce, asta-i sef?

Sigur, incidentul e un rahat, nimic grav. Dar daca in locul meu era vreo persoana de-aia tipicara, disperata sa o puna de-un proces de daune? Daca eram fiul vreunui deputat, ca ala care a avut o problema la gat ultima oara cand a venit la Afi? Daca eram unul din actionarii AFI Europe? Daca eram Fuego, si nu mai puteam sa cant, din cauza socului provocat de acest - cum sa-i zic, sa nu jignesc vreun cuvant? Acum, pe bune, afiotilor: va dati seama ce deservicii va poate aduce tipul asta?

UPDATE 1: "Omul de la paza care te-a dat afara din mall pentru ca faceai poze cu telefonul a actionat impotriva instructiunilor primite. Peste tot in lume ai voie sa faci fotografii cu telefonul intr-un mall. Ne-am dori ca oamenii sa aiba una sau mai multe poze facute in Afi Palace Ploiesti in casa, inclusiv pe frigider." [citat aproximativ, pentru ca n-am luat notite]. Cam asta este rezumatul discutiei pe care am purtat-o azi cu top-managementul Afi Palace Ploiesti, dupa ce incident. "Afioţii" m-au chemat azi la o discutie in care s-au clarificat toate aspectele posibile si imposibile ale incidentului de luni seara. Ma bucur ca s-au lamurit lucrurile si sper ca fiecare om din paza fiecarui mall din Romania sa inteleaga ca nu pazeste o unitate militara ultrasecreta. Da, mall-urile sunt teritorii private, nu spatii publice in care sa ma manifest cum vreau. Dar fara clienti relaxati, care sa se simta liberi sa faca orice nu afecteaza libertatea altora, un mall nu reprezinta nimic. Si gata. Telenovela se incheie aici. 

UPDATE 2: imbecilul ala nu mai lucreaza la AFI Ploiesti. Incidentul si relatarea asta au facut ca spre mall sa curga alte cateva plangeri, care au convins managementul ca omu' era o bomba cu ceas.

 

 my books:

w1 w2 w3 w4 w6  

© 2023 Bogdan Stoica