panning photography panning photography © bogdan stoica

Ai un iPhone? Atat de prost esti?

Am un iPhone. Dracu' mai stie de cand, stau cu un telefon Apple in buzunar, pe care, cand se strica sau cand e depasit tehnologic, il tot schimb cu alt telefon Apple.

Si mi-a ajuns.

Ultimul telefon are o saptamana de cand functioneaza in buzunarul meu. Nu i-am cerut mai mult decat celorlalte, dar aveam speranta ca imi va oferi el mai mult, fiind mai nou si mai bun. De unde...

Daca maine seara, pe la ora 9.00 seara, s-ar anunta Apocalipsa si ca avem 30 de minute sa ne luam ramas bun, eu n-as putea s-o fac. De pe ora 7-8 seara, in fiecare zi, telefonul meu are bateria descarcata. 

  • Mi-e dor de vremurile in care incarcam doar cateodata, de la masina, telefonul.
  • De vremurile in care nu aveam un incarcator in geanta.
  • De vremurile in care nu ma acuzam de prostie cand uitam sa incarc, sau sa iau la mine, incarcatorul portabil.
  • Mi-e dor de vremurile in care puteam sa plec in locuri unde nu gasesc o priza, fara ca asta sa-mi induca o stare de panica.
  • Mi-e dor sa ma culc fara sa pun telefonul la incarcat.

La adapostul senzatiei ce bine ca sunt mai liber, avand acces in lumea iPhone, mi-am pierdut, de fapt, cateva grade de libertate. Nu mai pot intarzia in oras, fara sa trec pe acasa, sau fara sa incarc pe undeva telefonul, sau fara sa anunt "vezi ca mi se descarca telefonul". 

Si nu pricep de ce sunt atat de prost. De ce insist sa cred ca iPhone este un telefon bun. Acum ai net, harti, retele sociale si aplicatii utile pe orice cacat de smartphone. De ce sunt atat de bou sa le folosesc pe un telefon care se poarta ca un sindicalist, si, dupa maxim 12 ore, isi incheie programul de lucru, in ciuda nevoilor mele?

A devenit misto sa ai un iPhone, ceva ce este foarte departe de planul intial al lui Jobs, numit: e bine sa ai un iPhone. iPhone a fost un telefon bun, pe vremea cand era singurul smartphone, si pe vremea cand era cel mai bun smartphone. Acum e doar un telefon popular, cu baterie de cacat, pe care nu te poti baza.

Si nu pricep. Geniile de la Apple, compania care chiar a schimbat lumea, pot sa faca atat de multe lucruri minunate, dar nu pot da cateva telefoane, marilor producatori de baterii, spunand: "mestere, iti trimit o baterie; fa-mi si mie una la fel de mare, dar care sa tina cu 50% mai mult"?

Nu pricep de ce suntem si noi, clientii Apple,  atat de prosti? Cum reusim, desi suntem atat de multi, sa transmitem un feedback atat de gresit producatorului, iar acesta sa nu vada care e principala problema a acestui telefon?

Toata viata, ne alegem betonul din fundatie, instalatia electrica, frigiderul, masina, dupa criterii care tin de consum, ergonomie, durabilitate, pentru ca vrem sa contam pe ele. Cumva, insa, cand vine vorba de telefon,  alegem ca niste cretini:

"Dati-mi si mie un telefon d-ala cu marul argintiu pe spate. Am auzit ca are milioane de aplicatii, din care o sa descarc 60 si o sa folosesc trei. Vreau sa fie d-ala cu memorie de 64 de giga, pe care n-o s-o incarc decat in proportie de 5%. Si vreau sa nu fiu deranjat dupa ora 7 seara, pentru ca pana la ora aia ii tine bateria. Cum? Costa cat un frigider si un aragaz, laolalta? E perfect! Abia astept sa nu pot fi contactat in caz de ceva grav..." 

Si, asa cum dependentul de droguri functioneaza pe o logica viciata, si ajunge sa dea in cap ca sa-si cumpere doza, spunand ca are nevoie, noi, userii de iPhone, ajungem sa ne mai luam un telefon. Unul modest, lipsit de functiile unui smartphone, a carui baterie tine 3-5 zile.

Stiti pentru ce? Pentru ca in caz de ceva

Mai stiti ca radeam de ciobanul din Miorita? De cat de prost este, incat, avertizat fiind ca tovarasii de oierit vor sa-l omoare, el isi accepta destinul cu seninatate si nu face nimic sa schimbe asta? Ca daca ar fi fost un cioban american, ii impusca el pe aia doi chiar din seara in care a primit informatia, iar apoi le lua oile si se facea ovino-mogul?

Ei bine, noi suntem ciobanul ala prost, ma. Doar ca in loc de oi, avem un iPhone.

© 2023 Bogdan Stoica