bcr bcr © bogdan stoica

Problema de la BCR, un semn ca in Romania criza va mai dura ani buni

Cand Romania parea ca e prospera, in anii 2006-2008, bancherii au fost atât de bucuroşi, încât au dat verde la credite de-amboulea. Toate băncile au făcut-o. Anul asta, s-a prins si BNR-ul că dacă garantezi un credit de un milion de euro cu un teren de 30.000 de euro e ceva în neregulă, şi a obligat băncile să facă provizioane. Adică, ai credite date de un leu, ne dai nouă, să păstrăm, vreo 50 de bani.

A fost un moment nasol. Băncile au avut de ales intre a recunoaste ca au dat credite aiurea, si a incepe vanzarea proprietatilor lasate garantie la aceste credite. Ori, cine sa cumpere un apartament de 40.000 de euro, care a fost supraevaluat cu 90.000 de euro, si care acum, pe o piata in  scadere, mai face 25.000 de euro? Nimeni. Asa ca bancile au fost silite sa lase capul jos si sa se predea.

Prima a facut-o BCR. Da, banca aia senzationala, vanduta unui grupulet austriac atat de mic, incat si-a dublat valoarea dupa ce a preluat-o. Ei bine, ce sa vezi? BCR avea, in 2013, credite neperformante de 800 de milioane de euro. La suma asta, BNR i-a obligat sa puna deoparte inca 400 de milioane de euro.

Si sa vezi ghinion: nici n-a anuntat bine ca au la BCR o pierdere de 1,2 miliarde de euro, ca grupul Erste a luat-o la vale pe bursa, minus doua miliarde euro din valoarea de piață. Nu e minunat? Nu e semn ca criza ia sfarsit?

Criza ia sfarsit din parti, copii. Daca bancile mari, ca BCR, abia acum restructureaza creditele neperformante, de unde credeti ca o sa ofere bani pentru creditare, firmelor? Si lipsite fiind de creditare, de unde credeti ca o sa gaseasca firmele resurse sa se dezvolte? 

N-o sa se dezvolte. Romania va mai sta in criza inca 5, poate 10 ani. Si e normal. Cat timp modelul economic al statului este construit in jurul bancilor private, care urmaresc profitul actionarilor straini, nu prosperitatea romaneasca, Romania o sa faca foamea. 

Cat priveste bancile mici ... mi-e si frica sa ma gandesc ce-o sa urmeze. Statul n-are bani sa garanteze nici macar depozitele deponentilor persoane fizice, dar ale companiilor. In bancile din Romania sunt 33 de miliarde de euro in depozite garantate, sub 100.000 de euro. Stiti cati bani are Fondul de Garantare? Doar 680 de milioane de euro, pe care, de fapt, nici nu-i are. Suma a fost investita in titluri de stat şi in ... depozite bancare, tinute la secret. 

Ne trebuie altceva.

www.facebook.com/bogdanstoica.ro

Mai multe din această categorie: « zen-girl loto »
© 2023 Bogdan Stoica