Atentie la soare si la lotiunile de protectie solara

Ca tata, sunt un disperat. Imi fac lectiile constiincios, pentru ca in Romania, principala amenintare terorista vine din comert. De exemplu, cand aleg o crema de protectie solara pentru M, am patru criterii:

  • 1. factor de protectie solara 50, pentru ca M n-are nevoie de un bronz intens ca sa fie populara;
  • 2-3. o compozitie a lotiunii fara vitamina A (care intra in conflict cu orice zgarietura) si fara parabeni (chemical shit);
  • 4. factor de protectie de tip UVA, adica anti-arsura si insolatie (daca nu stiati, orice fel de crema solara asigura protectie UVB, adica anti age-ing, ori M n-are nici 12 ani);

Si de vreo cinci ani, adica de cand nu mai gasesc Bubchen (cel mai bun produs cosmetic pentru copii, in opinia mea), cumpar lotiuni Elmiplant. E pe locul 6 in topul desprecopii.ro, dupa Avène (care nu are un produs cu factor de protectie 50), Mustela (n-am gasit), Vichy (crema e prea apoasa, ma indoiesc ca rezista pe piele unei bai prelungite in piscina) si Nivea Sun Kids (e de tip spray, adica o mare porcarie, intrebati orice dermatolog despre metoda asta de aplicare). Plus ca eu aleg oricand un produs romanesc in detrimentul unuia strain, cand calitatea este egala.

Si in fiecare an a fost ok: fie ca a fost protejata de Bubchen, fie ca s-a dat cu Elmiplant, M n-a avut niciodata arsuri solare. 

Anul asta, a avut. Dupa doar doua zile de piscina, umerii ei s-au inrosit si o ustura. Nu grav, dar cat sa-mi pun intrebari:

  • - e crema de vina? sa renunt la Elmiplant?

N-am cum sa gasesc un raspuns. Nu-s chimist. Flaconul cumparat e produs recent, in termenul de valabilitate, si e cumparat, ca de fiecare data, dintr-o farmacie, nu de la obor, unde - apropo! - puteti gasi produse Nivea false.

  • - radiatiile UV sunt mai mari decat cele normale? unde gasesc info in sensul asta?

Am gasit un raspuns pe site-ul meteoromania.ro. Pe 7 si 8 iunie, indicele UV a fost de 8-9, adica mediu spre mare (indice 1 inseamna ca ultravioletele lipsesc, iar indice 15 ca trebuie sa fugi de urgenta la adapost). Vina mea, ca nu m-am uitat inainte.

  • - a stat M prea mult la soare?

Cred ca raspunsul e da. A stat in piscina, cu palariuta pe cap, sambata vreo 6 ore, si duminica vreo 5, cu pauze de dat cu crema pe corp. Din pacate, asta s-a intamplat in intervalul orar 10.00-16.00, pentru ca dupa aceea a doborat-o oboseala si am plecat acasa. Tot vina mea.

Morala - O sa renunt la Elmiplant si-o sa iau altceva. O sa-i montez piscina acasa, unde are umbra necesara. Si-o sa urmaresc informatiile despre nivelul radiatiilor ultraviolete (link util aici), ca sa mergem la piscinele publice numai cand e totul ok.

Si sa ma ... in ele de vremuri, da? Ca pe vremea mea, se spunea ca acolo unde nu intra soarele pe geam, intra doctorul pe usa. Pana pe la 16 ani, nu m-am dat cu creme de protectie, si m-am balacit 14 ore pe zi in orice balta, lac, garla si rau disponibile. Acum, soarele pare sa fie un inamic, iar vara - un anotimp mai periculos decat iarna.

Comentezi? Fa-o aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro 

© 2023 Bogdan Stoica