Ciudateniile Facebook - De ce mai apar profilele sterse in lista de prieteni?

Credeam ca am eu o problema psihica noua, dar nu. Nu e cunostinta de-a mea sa nu se loveasca de aceasta chestie: cine mama dracului e in lista mea de prieteni, si de ce?

Ei bine, desi parea o aventura fara sorti de izbanda, eu am comis-o binisor. Am sters peste 2.500 de prieteni, din lista. Cum am reusit, am scris aici. Si azi, uitandu-ma pe ce-a ramas, am observat o chestie.

Credeam ca am 880 de prieteni, aparent. De fapt, am sub 700. 

Deschide lista de prieteni. Deruleaza pana jos de tot, chiar daca iti ia cateva minute, pana se incarca toata lista. E ordonata in functie de interactiunea pe care o ai pe facebook cu alte persoane, deci, in partea de jos, ar trebui sa-i gasesti pe cei cu care nu prea stai la discutii. Si o sa observi, ca, pe masura ce te duci spre inceputurile listei, apar zeci sau sute de profile indicate doar printr-un nume, fara poza. Ia apasa pe unul dintre ele, si-o sa vezi screenshot-ul de mai sus.

Acest cont a fost dezactivat. Numai tu o poti vedea pe ... in lista ta de prieteni. Poti sa o stergi pe .... din lista de prieteni.

Serios?! Pot?! Pai de ce mai apare contul, daca nu mai exista? De ce nu s-a sters automat, si din lista mea?

N-am o explicatie oficiala, dar ma gandesc ca asa se pastreaza aparenta unui numar mare de utilizatori. Eu am gasit, in lista mea, cel putin 100 de profile de acest fel, adica peste 10% din total. Ori, un procent ca asta, in minus, e o veste proasta pentru o companie listata la bursa, mai ales cand principalul asset al companiei este numarul de utilizatori. 

In about-ul retelei de socializare, se scrie ca atunci când îţi ştergi contul, acesta este şters definitiv de pe Facebook si ca ştergerea unui cont durează aproximativ o lună, dar o parte din informaţii pot rămâne în copiile de siguranţă şi jurnale timp de maxim 90 de zile. 

Adica suta aia de prieteni din lista mea si-au sters toti, conturile, fix inainte cu trei luni sa-mi treaca mie prin cap sa demarez curatarea listei de necunoscuti? Nu e unul care sa-si fi sters contul in decembrie, de exemplu?

Asa ca am o rugaminte la voi: daca stiti pe cineva care si-a sters contul de mai mult de 90 de zile, verificati daca il mai aveti in lista de prieteni. 

O sa revin pe subiect.

© 2023 Bogdan Stoica