Buna, ma numesc Dan Oprea, sunt chirurg la Ploiesti si mi-e rusine de mine...

Am citit si eu ce-a scris doctorul Dan Oprea si sunt de acord ca textul lui merita citit. Sunt de acord si cu un control serios la Spitalul Judetean Ploiesti, unde mai nimic nu este in regula, din punct de vedere medical. Nu sunt insa de acord cu cei care-l demonizeaza pe chirurgul scriitor, si nici cu aia care vor sa-i ia mulaj ca s-o puna de-o statuie. Si am curaj sa pariez ca, daca lucrurile raman aici ca nivel informativ, chirurgul Dan Oprea nu va pati nimic, si situatia de la Judetean va ramane, si ea, la fel.

Asta pentru ca medicul n-a spus tot. N-a spus ca tace, de zece ani, pe acest subiect. Ca stie exact de ce se schimba pansamentele, anticoagulantele, pastilele si de ce lipsesc instrumentele medicale. Pentru ca in jurul lui se fura, si el stie exact cine, cat si cum. Incercati, va rog, acasa la voi, sa furati farfuriile casei si sa le duceti la un vecin. Veti vedea ca, dupa doua farfurii disparute, sotia o sa intre la idei. La a treia va face scandal, iar de la a patra va va lua la intrebari. Stie SIGUR ca numai tu ai fi putut fura farfuriile, asa ca lasa vrajeala!

De ce s-a complacut medicul Oprea in situatia asta? Pentru ca a fost foarte profitabila, in plan personal. A luat, cu siguranta, bani in plus, de la pacienti, pentru operatiile pe care le-a facut. In alte dati, cand pacientul a cam murit, aceeasi situatie l-a ajutat sa scape fara o ancheta penala. Da, a salvat o droaie de oameni, dar n-a facut-o in baza juramantului lui Hipocrate. Adica, nu numai in baza lui. De multe ori, pe langa rugamintile rudelor, doctorul a primit si niste lei. Multi, din ce se aude din zona aia de activitate.... Eu, de exemplu, am platit 35 de milioane de lei, spaga, pentru o operatie a cuiva, in 2011, intr-un spital din Romania. Si cred ca a meritat banii, pentru ca operatia a reusit perfect. Mi-ar fi placut insa, sa nu-i dau, sau ca banii sa devina venit pentru spital, nu buget pentru noul iPhone al fiicei medicului...

De ce a luat leii Oprea? Pentru ca ii trebuie. Cred ca si eu i-as fi luat, daca imi zdrentuiam creierii 10 ani invatand, ca sa fiu platit mai prost decat un sudor. Pentru ca atunci cand iti petreci cateva ore pe zi pipaind oamenii pe dinauntru n-ai cum sa nu te duci cu capul. Ai nevoie sa stii ca merita, ca esti apreciat. Ori, statul roman nu apreciaza medicii: ii umileste pecuniar, ii sileste sa lucreze in conditii mizerabile, ii fute politic. Cand a primit bani in plus, la negru, chirurgul Oprea s-a tratat, practic, pentru acest tratament nesimtit.

Sigur, nu exista dovezi ca acest medic a luat vreodata mita. Dar stiti de ce? Pentru ca la Spitalul Judetean toata lumea fura sau da mita, si implicit, toata lumea tace. Altfel nu s-ar fi ajuns la o asemenea situatie, despre care chirurgul a scris doar partial, atent sa nu se loveasca singur, mediatic.

"Buna, ma numesc Dan Oprea, sunt chirurg la Ploiesti si mi-e rusine de mine. Am luat spaga, mi-au mai murit pacienti, dar nici macar asa nu mai pot lucra. Imi pare rau ca n-am avut curajul sa-mi deschid o clinica privata de chirurgie, sau sa ma duc la un spital particular, sa tai bon fiscal pe operatiile mele. Am stat in Spitalul Judetean pana mi s-a facut rau, psihic, si acum sunt gata sa va spun tot". Asa ar trebui sa inceapa o marturisire completa, care sa duca la o schimbare in sanatatea romaneasca.

Nu se poate, insa. Deja, medicul e acuzat de malpraxis, ar fi idiot sa mearga mai departe cu dezvaluirile, pentru ca l-ar baga astia in puscarie. Asa ca singura solutie posibila ar fi o amnistie medicala. Toti medicii care-si recunosc faptele sa fie lasati in pace, daca nu mai repeta magariile. 

N-ar fi insa corect. Si profesorii spagari ar avea nevoie de o amnistie. Si evazionistii. Si hotii de buzunare. Si politistii corupti. Si bancherii. Si dupa aia, s-ar revolta oamenii cinstiti: cum adica, nu maI platim pentru ce facem? Ce tara e asta?!

Chiar asa. Spuneti si voi: ce tara e asta, si cine are curaj sa restarteze Romania?

Mai multe din această categorie: « bovine De ce vin chinezii in Romania »
© 2023 Bogdan Stoica