Băi autorităților! Da, voi, grașii ăia proști care se ocupă de copii!

De circa 15 ani, am ocazia să văd cum se duc politicile românești privind copiii abandonați, abuzați. Prost. În Ploiești, orașul meu natal, străzile colcăie de copii aparent ai nimănui, care fac bani, sub diverse forme, pentru niște haite de nenorociți. N-o să spun că 99% dintre nenorociți sunt țigani. Nu e nevoie.

Din perspectiva asta, ajung să mă enervez uitându-mă la știrile din alte țări. Săptămâna asta, a fost rândul Greciei. Niște polițiști au găsit o fetiță blondă cu ochi albaștri cerșind pentru niște tigani. Bazându-se doar pe criteriul cromatic, au pornit o anchetă, din care a reieșit că cei doi țigani aveau 13 copii, dintre care 6 născuți, chipurile, în trei ani. Au urmat teste ADN și gata: fetița e la un adăpost de profil, iar "taticul si mamica" la pușcărie. Sunt acuzați, așa, lejer, doar de răpire. Urmează, zice ofițerul Vasilis Halatsis, acuzații pentru rele tratamente acordate minorului, activitati de obtinere ilegala de beneficii sociale, incasare ilegala de ajutoare pentru copii, falsificarea documentelor de identitate, exploatarea minorilor. 

Şi mă întorc la angajaţii de la Protecţia Copilului: băi cretinilor, aţi văzut ce uşor e? Voi de ce nu faceţi acelaşi lucru? De ce morţii mă-sii vă văd doar de Paşti şi de Crăciun, la serbări cretine în care arătaţi cum aţi dresat copiii ăia din aşezăminte să recite poezii? Unde sunt anchetele voastre, investigaţiile voastre, miile de plângeri, sesizări şi cereri de ajutor la Poliţie? Unde vă sunt campaniile de educare a populaţiei, care încă nu ştie că atunci când vede un copil cerşind trebuie să suni la 112? Unde sunt emailurile voastre către presă, în care să ne cereţi ajutorul pentru găsirea lui X, de 7 ani, dispărut din parc?

În caz că nu ştiaţi, Poliţia Română nu face aproape nimic din oficiu, pentru copii. Face, însă, extrem de eficient şi de rapid, atunci când este sesizată. Iar voi, protectorii, ar trebui să fiţi coşmarul Poliţiei, să nu mai fie oameni disponibili la cercetarea unui furt, din cauză că se caută copiii din rapoartele voastre!

Ploieştiul e plin de copii care cerşesc, iar Ploieştiul nu e un loc mai rău decât alte oraşe din România. Da, nu toţi copiii care cerşesc au fost furaţi de la alte familii. Tuturor li se fură, însă, copilăria, în timp ce voi împodobiţi bradul şi vopsiţi ouăle.

© 2023 Bogdan Stoica