Lectia americana: cum sa stai in puscarie pe banii tai.

La noi, un tip care incalca legea face puscarie punct. Asta, in cazul fericit. Familia isi continua viata, fara alte probleme. Daca tipul a si ciordit niste bani, familia traieste chiar foarte bine. Tot statul, care chipurile l-a pedepsit pe tip, ii asigura acestuia cazare, masa, tratamente medicale, psihiatru, cursuri profesionale. Justitia romana cheltuieste cu un infractor, nu produce nimic.

In SUA, daca organizezi lupte de cocosi (apropo, asta mi se pare o semi-infractiune), poti face 16 ani de inchisoare, sau deloc, daca ai avocati buni. Statul american insa, facut de niste baieti foarte destepti, nu risca sa-i scapi printre degete. Asa ca, vrei nu vrei, ai de plata o  amenda de 250.000 de dolari. Asa, din serva. Dupa proces, ramai si fara casa, pentru ca asa zice legea americana: se confisca imobilul in care s-au petrecut activitati ilegale. In momentul asta, si daca stai in puscarie 16 ani, stai pe banii tai, nu pe ai contribuabililor. Iar daca nu faci inchisoare, esti al dracu' de motivat sa produci ceva, urgent, macar cat sa-ti platesti chiria si datoriile.

Sa recapitulam, deci:

Romania - fapta ilegala = cazare, masa, medic, plus inviolabilitatea proprietatii acumulate.

SUA - fapta ilegala = 250.000 de dolari plus casa. 

Si inca ceva: la noi, daca esti fiul sau fiica cuiva important, nu mai patesti nimic. In SUA, poti sa fii si fiica unui rege recunoscut oficial, pierzi cel putin banii si casa. 

publicitateeeee

 

 

© 2023 Bogdan Stoica