Târgul cu Bunătăți

"Pot sa mananc şuncă, cat un bou, si tot nu ma ingras", as fi inceput acest text, acum vreo trei ani. Pentru ca atunci puteam. Acum, metabolismul meu e ceva mai pamantean: mananc ceafa de porc, fac ceafa de porc. Mananc ciorba de burta, fac burta. Etc. Faza e ca am reusit, de vreo doua luni, sa-mi stabilizez meniul zilnic la "fara excese". Mai putina paine. Mai usor cu apa minerala si cu sucurile, spre deloc cu berea si, de vreo doua saptamani, beau cafea all black. Si se vede pe jeansi: din cinci perechi care nu mai incapeau pe mine, trei sunt din nou la purtare, una dintre ele - recunosc! - nu mai mult de doua ore consecutive, ca lesin.

Azi am realizat ca am reusit asta controland cumparaturile, nu exersandu-mi vointa de a manca rational. Si stiti unde am descoperit ca de fapt n-am vointa? In congelator.

Joi, am gasit in congelator o bucata de suncă cam cat o paine. De fapt, nu de șuncă. De șuncă de la Târgul cu Bunătăți. Dracu' stie de cand e acolo. De prin iarna, probabil. Dar s-a pastrat perfect. Asa ca joi seara, am mancat sunca cu hrean. Hrean tot de la Targul cu Bunatati. Adica parfumat si iute, calitati care m-au silit sa mananc șunca cu multa paine decat in mod normal.

Vineri seara, dupa o zi istovitoare, am inceput sa mananc niste branza cu rosii si am terminat cu niste șunca cu rosii.

Sambata, eram acasa, dupa-amiaza, cam fara ocupatie. Mi s-a facut foame. Bineinteles ca am mancat iar şuncă! Cu mustar, ca borcanul de hrean inceput joi l-am terminat vineri, o data cu rosiile....

Ce sa mai zic? Sa-mi bag pula in ea de sunca! Si inca mai am din ea... Mustar, recunosc, ca nu....

Nu mai am nici o pretentie de la mine. E clar ca sunt damnat. Sunt dependent de şuncă şi trebuie sa-mi asum asta. Dar as vrea, pentru binele umanitatii, ca cei de la Targul cu Bunatati sa vanda șunca ca pe medicamente: "N-ai reteta? Du-te'n pula mea, nu primesti nimic! Ai reteta? Sigur nu e contrafacuta? Ia treci pe cantar: da, 65 de kile... Da-i lu' prapaditul asta doua sute de grame de afumată..."

Apropo, cand mai vine Targul cu Bunatati prin Ploiesti? Sa vad daca au si diet bacon?

© 2023 Bogdan Stoica