Sirienii și violul. Întrebări și răspunsuri.

Stiu ce-o sa spuna oparte dintre cititorii acestui text. Ca sunt un om de nimic. Ca judec doua milioane de oameni dupa ce-au facut doar cateva sute dintre ei, in noaptea de Revelion, in Germania. Ca ar trebui sa ne abtinem, exact cum a facut presa germana, si sa nu tragem concluzii pripite. Ca trebuie sa fim solidari cu cei care traverseaza o tragedie care-i obliga sa-si paraseasca patria și să le înțelegem derapajele sociale, pe care le fac din ignoranță. In cel mai bun caz, cei care nu sunt de acord cu mine o sa sustina ca vreau doar sa provoc o anarhie online.

De fapt, după ce-am citit că s-a petrecut de Revelion în Germania, eu chiar imi pun niște întrebări. Și aș vrea tare mult să și le pună și cei care decid, în dezacord cu mine, că România trebuie să găzduiască vreo șapte mii de sirieni refugiați. Pentru că eu nu cred că asta e soluția. Sunt de acord cu susținerea copiiilor, cu tratarea răniților, dar nu vreau să susțin nici măcar moral oameni în toată firea care au decis să-și abandoneze țara în loc să lupte pentru ea. Știu că părerea mea nu contează, și mi se pare normal ca un stat să acționeze și împotriva intereselor unora dintre cetățenii săi, pentru un interes mai mare, național. Dar să-mi explice, si mie, cineva, unde e interesul național în chestia asta, cu găzduirea sirienilor.

Plus urmatoarele chestii:

Cum vor fi aleși sirienii care vor ajunge în România? O să existe o selecție sau o să primim ce nu vor să păstreze nemții? Adică ăia fără acte, ăia violenți și ăia care au sărit gardul în fiecare seară? Există vreun criteriu de care se va ține cont, gen “doar barbați”, “doar femei” “doar familisti”, “doar copii”?

Unde o să-i găzduim? Avem 40 de orașe mari plus Bucureștiul, ceea ce mă face să cred că la mine în oraș vor ajunge între 100 și 300 de sirieni, care vor fi cazați fie într-un campus universitar, fie într-o unitate militară nefolosită. În ambele variante e nasol, pe o rază de o sută de metri în jurul ambelor spații locuiesc câte 10-20.000 de oameni.

Ce regim o să aibă acești oameni? O să aibă voie să se plimbe liber? Singuri sau in grup? Și ziua și noaptea? Cine o să gestioneze/supravegheze interacțiunea lor cu comunitatea? Se vor folosi forțe de ordine suplimentare sau dar cele existente, ceea ce înseamnă că vom avea orașul lăsat de izbeliște, pradă infractorilor, ca să-i păzim pe ăștia?

Care este regimul juridic al acestor persoane? Dacă, de exemplu, se îmbată și urinează pe stradă vor fi amendați? Și din ce-o să plătească amenda? O să le dea cineva bani de buzunar? Sau plătește tot bugetul de stat?

Ce facem dacă un refugiat ne amenință sau molestează nevestele și copiii, cum au făcut în Germania? Pe bune, cum procedăm? Nu mă interesează ce-o să facă statul român, dacă o să-l închidă pe undeva sau nu pe făptaș. Pe cine fac eu responsabil pentru asta? Pe trepanatul care a comis-o sau pe politicianul care mi l-a adus pe cap, împotriva voinței mele? Și cum vă puteți imagina că sunt tot atât de civilizat ca un german și să las legea să facă dreptate în numele meu, atâta timp cât eu nu cred că s-a făcut ceva drept nici atunci când migrantul obsedat sexual a fost adus la mine în  oraș, împotriva voinței mele?

Ce vreau să spun este că toți politicienii care se joacă cu deciziile în domeniul găzduirii migrației siriene se joacă cu focul și că dacă nu se comunică și dezbate public, în detaliu, modul în care România va susține acești oameni, vom ajunge la niște situații extrem de dramatice. Nu cred în ieșitul în stradă așa cum o fac românii, nu cred în anarhie, nu-mi plac situațiile în care statul este destabilizat, nu-s nici rasist, nici extremist și-mi iubesc țara atât cât pot. Dar dacă umbli la siguranța celor care-mi sunt dragi, oricine ai fi, și oricât de protejat te-ai crede de orice fel de structură, uit de toate valorile pe care mi le-au impus alții sau mi le impun singur.

Și te asigur că ai căcat steagul cu mine.

Din ce stiu eu, Ploiestiul este pregatit sa gazduiasca circa 500 de refugiati, intr-o fosta cladire a Jandarmeriei, din zona ##### a orasului. Nu e o zona buna deloc pentru asa ceva, oamenii de acolo vad politisti la fel de des cum vad OZN-uri. 

© 2023 Bogdan Stoica