Vodafone? Arde-i, Bădescule

Aud ca Badescu i-a amenintat cu boicotul pe cei de la Vodafone. Daca operatorul de telefonie muta call-center-ul, va propune cetatenilor orasului sa-i boicoteze. 

Sincer, nu cred ca e adevarat. Badescu nu e cretin, prin boicotarea Vodafone dispar si mai multe locuri de munca decat alea din call-center. Nici sursa informatiei nu e cel mai credibil site de stiri. Pe de alta parte, ma uit la feed-back-ul pozitiv al stirii cu boicotul. Lumea percepe, tot mai des, multinationalele, ca pe niste vampiri care sug sangele poporului. E normal, pe timp de criza, sa ne transformam in socialisti. E o prostie, dar e normal.

Asa ca readuc aminte, celor care vor sa stie, un nume: Rudolph Giuliani. A fost primarul orasului New York vreo 7 ani. Provine dintr-o familie mafiota si s-a purtat ca atare. Vrei sa faci un zgarie-nori? Fa si o suta de apartamente sociale. Vrei sa iei o lucrare mare, de apa, gaze, in oras? Baga si 20 de milioane de dolari la proiectele de asistenta sociala! Rudy, cum ii spuneau new-yorkezii, nu s-a sfiit sa ameninte direct, prin presa, nume grele ale business-ului mondial, ca la New York nu se fac afaceri decat in stilul lui. Cine i s-a impotrivit a avut pe cap toate controalele posibile si a cedat. Dupa 7 ani, avea exact aceeasi cota de popularitate, pentru ca obtinuse, gratuit, fonduri de miliarde de dolari pentru proiecte locale de dezvoltare. 

Ma intorc, cu regret, la Ploiesti. Badescu are si el, la dispozitie, cateva "ciocane". Cu care ar putea sa dea in cap nu doar Vodafone, ci tuturor prezentelor notabile din businessul international care dau semne ca le doare-n cur de angajati. Ia ganditi-va, dupa discutia asta cu call-center-ul, cum ar fi ca la Vodafone sa se duca azi Inspectia Muncii? Maine, Pompierii sa verifice dotarile anti-incendii. Vineri, politia, sa verifice sistemul de securitate. Luni - Garda Financiara, marti - DSV la cantina, miercuri - cei de la Corpul de Control al Primariei, pentru gardul nevopsit. Iar politia rutiera sa stea in zona si sa dea amenzi celor care fac stanga peste linia continua ca sa intre in Vodafone, si sa ia carnetele sefilor bucurestenilor care calca pedala sa nu intarzie la ora de terminat psihic angajatii.

Observati ca nu ma leg de conditiile de munca din Vodafone. Dupa parerea mea, intre ce facea Adidas in Taiwan, in anii 80, cand platea copii de 7-8 ani sa coasa ghete de sport, si ce face Vodafone la Ploiesti, nu e nici o diferenta. Am cateva idei, dar nu e locul lor aici. 

© 2023 Bogdan Stoica