Ce-am văzut a fost un exercițiu. O repetiție pentru “Răscoala de la 2016”

Imaginează-ți următoarea scenă. Ești la restaurantul lui Chef ChicSpanac și ai comandat o friptură de furnici gratinate cu reducție de zarzăre. După 20 de minute, un ospătar vine la masa ta și începe să-ți toarne, dintr-un ibric, niște lapte bătut prin păr. Să-l iei de gât și să-i spargi fața e doar o reacție normală…

“Parlamentarii au stabilit: la şes, ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini. Sunt prevederile unei legi recent adoptate. Cine o încalcă riscă amenzi de până la 1.500 de lei. Crescătorii de oi sunt revoltaţi şi spun că nu pot păzi 600 de ovine cu doar trei câini, aşa cum cred parlamentarii”. Digi a dat stirea asta, primul. Pe 8 decembrie. Șapte zile mai tarziu, o masă de ciobani furioși forțau porțile la Palatul Parlamentului cerând scoaterea prostiilor de mai sus din lege, iar parlamentarii au fost de acord ca trebuie găsită o soluție la problema creată chiar de ei. Ca în filmele cu proști, nu?

Sunt multe întrebări de pus pe tema a ce s-a întâmplat zilele astea cu ciobanii și cu parlamentarii, dar chestiuni serioase sunt doar trei.

Cum s-a făcut legea ciobanilor? - Cum a ajuns o lege, făcută de oameni apparent serioși, normali la cap, susținuți de echipe de experți și de specialiști în agricultură, dezbătută în plen și discutată în comisii, să conțină asemenea tâmpenii? Singura explicație logică este că textul n-a fost citit de nimeni, de la editare până la votare, în afara celor care l-au scris. S-a tras chiulul, masiv. Toți cei implicați în fabricarea acestei legi s-au dus degeaba la serviciu. Și aici putem discuta, din nou, despre parlamentul roman ca despre o adunătură de netrebnici leneși și interesați doar de sinecurile care le bagă bani în buzunare.

Cine a scris prostiile alea? – Cine, cine, cine? Cum îl cheamă pe băiatul ăla, care a deschis un fișier word și a început să tasteze: “la șes un câine, la deal doi câini, la munte trei câini..”. Care ești, nene? Mi se pare logic, pentru ziariștii acreditați la Parlamentul României, să facă din informația asta o prioritate. Cine a fost inițiatorul legii, cu ce oameni a scris-o, cui ii aparține pasajul, cum a fost fundamentat și de ce. Mi se pare important să aflăm numele acestui om absolut iresponsabil, care, în opinia mea, nu merită să mai țină în mână ceva mai valoros de un mop, tot restul vieții.

Cine i-a organizat și condus pe ciobani? Mi se pare extrem de bun timpul de reacție și extrem de bine organizată acțiunea lor. Dacă mâine îmi propun să adun la un miting toți jurnaliștii din România, nu cred că reușesc să fac asta în șapte zile, deși comunicăm ușor, toți avem emailurile la vedere. Trebuie să iau județ cu județ, să caut entitățile de presă, să sun la câte un telefon fix, să le spun ce am de spus, să-i conving că e și interesul lor să mă asigur că am oameni la organizare în fiecare oraș mare și apoi să stabilim o zi și o oră la care putem să ne mișcăm unitar, să facem pancarte, să scriem mesaje, să ne îmbrăcăm la fel ca să părem serioși, să stabilim un program și un ritm al protestului…. Nu, nu-mi ajung șapte zile. Din perspectiva asta, sunt de-a dreptul invidios: cum au reușit ciobanii, care sunt împrăștiați prin toate văgăunile României, să se organizeze atât de bine?Cum de aveau pancarte la fel și știau exact ce au de făcut, ca un pluton de infanteriști instruiți?

Concluzii:

1. Demersul ciobanilor a fost perfect justificat de prostia legislativă emisă, iar bătaia de la poarta Palatului Parlamentului a fost perfect normală, oamenii ăștia nu fug nici de urs, doar n-o să se teamă de un jandarm de 70 de kile.

2. În țara asta legile sunt scrise de niște incompetenți iresponsabili, gata să distrugă un întreg domeniu economic cu prostiile lor.

3. Capitala României, securizată perfect împotriva mișcărilor sociale urbane care lasă urme vizibile pe net în faza de organizare, este vulnerabilă ca dracu’ la mișcări de protest care provin din zona rurală.

Și, dacă e să mă întrebați pe mine, tocmai am asistat la un exercițiu de testare. Ca atunci când, la firmă, se simulează un incendiu și toată lumea iese din clădire cu batista la gură, este reînvățată cum să folosească un extinctor și pe unde ajungi la scara de incendiu. Cineva se pregătește de ceva similar cu “Răscoala de la 1907”. Răscoala de la 2016. Pe Bogdan Stoica îl puteți citi și pe

Text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica