Cum fura bani un farmacist

Ati avut nevoie vreodata de un medicament, care se da doar pe reteta? Si ati facut rost? V-ati gandit cum a fost posibil? Cum e posibil sa cumperi medicamente la negru, desi sunt si fiscalizate prin import, si inventariate prin retete? 

Ei bine, cand tu cumperi medicamente la negru, fara reteta, un medic si/sau un farmacist fura de rupe. Si fura, in principiu, din banii publici cu care se deconteaza/compenseaza medicamentele asiguratilor.

Deci, cum fura bani un farmacist? In principiu, din acceptarea de retete false, care duce la compensari frauduloase cu Casa de Asigurari. 

Metoda unu: un medic falsifica o reţeta, adica prescrie tratamente pe numele unui pacient care n-a fost nici macar consultat. Reteta ajunge la un farmacist, care falsifica si el semnătura pacientului şi o deconteaza la Casa de Asigurari de Sanatate. Farmacia incaseaza astfel niste bani pentru niste medicamente care n-au iesit din raft, si care pot fi vandute la negru. In plus, cu asemenea performante, farmacistul isi face targetul, si obtine de la farmacie o prima, sau un comision de succes. O parte din spaga merge la doctorul care a falsificat reteta. 

Metoda doi: medicul prescrie reţeta corect, pentru un pacient real. Nu il mai trimite pe pacient sa faca reteta: trimite el, medicul, reteta, la o anumită farmacie, primeste medicamentele, si le da chiar el pacientului. In cazul asta, actiunea este doar neconcurentiala, pentru ca favorizeaza o farmacie in detrimentul alteia, iar bugetul Casei este fraudat prin volumul incasarilor si prin alegerea arbitrara a medicamentelor, dintre cele mai scumpe. Din nou, farmacistul ia grosul, iar medicul - un comision. 

Lista infractiunilor pe care le face un farmacist: înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, luare de mită, dare mită, frauda informatica şi spălare de bani.

Am discutat, la tv, acum vreun an, despre asa ceva. Ce injuraturi mi-am luat... Ce amenintari... Pentru ca baietii astia se simt foarte bine facand asa ceva. Din punctul lor de vedere, mosul ala tot moare, fie ca ia, fie ca nu ia medicamentele, iar banii oricum vor fi furati, fie de distribuitori, fie de importatorii de medicamente.

Asa ca se sacrifica ei... Sa ramana banii in tara, da?! 

© 2023 Bogdan Stoica