Draga mea, prima ta beție va fi cu mine!

“Prima beție o faci cu mine, să știi!”, i-am spus, râzând. A râs și ea. Are 12 ani, nu bea nici cola, darămite alcool, urăște mirosul de bere, palincă, vin. Când vrea să facă ceva teribilist, se plimbă în viteză cu flickerul purtând ochelarii ei de soare albaștri. Numai ideea de beție i se pare ceva ca mersul pe lună….

Eu râdeam, dar nu glumeam. Când o să vină momentul petrecerilor, banchetelor, majoratelor, o să-mi bag fiica într-un “cantonament de alcool”. O să ne ia, probabil, o vară întreagă să exersăm beția. O să folosim toate băuturile importante, pe rând, de la lichior de cireșe la whisky de 12 ani. O s-o învăț cum se bea fiecare băutură în parte, cum să le recunoască după miros, care sunt combinațiile letale, de ce unor cocktailuri li se spune “kamikaze”. O s-o învăț importanța alimentației când bei, a orei la care faci asta, relația dintre starea de oboseală și unele băuturi, sau ce să bei și să mănânci ca să-ți revii mai repede dintr-o mahmureală.

De ce fac asta? Pentru că, mai nou, băutura a ajuns ceva la fel de obișnuit, pentru un adolescent, ca un smartphone. Puștii nostri ies în oraș și beau ceva cu o lejeritate pe care eu n-am avut-o niciodată, până pe la 25 de ani. Iar cine nu bea e un fraier în găștile astea.

Plătim, astfel, tributul comediilor americane cu adolescenți, în care punctul culminant e beția la o petrecere. Noi fiind însă o țară primitivă, plătim mai scump.

Adolecentul american știe că hărțuirea, molestarea sau violul sunt infracțiuni pedepsite aspru, care-ți schimbă viața. Că vei trăi până la 80 de ani cu o eticheta de “agresor sexual” lângă numele tău, într-un excel pus la liber, pe net, de autoritățile americane. În România, adolescenții abia știu cum îi cheamă. Am o prietena avocat care a făcut un proiect de tip “Codul Penal pentru copii”, prin școli și licee. În proporție de 80% puștii nu știau că o bătaie se sancționează cu scăderea notei la purtare până la 14 ani și cu un dosar penal de “vătămare corporală” după aceasta vârstă.

sensual

M-am confruntat și eu cu doi puști d-ăștia proști, în stradă. Beți amândoi, cel mai înalt netrecându-mi de umăr, încercau să-mi explice că dacă ar vrea, ar mătura cu mine pe jos, și că “am scăpat ușor”. Dacă nu era o cameră video a unei bănci în apropiere, le arătam pe loc cât de nasol ar fi scăpat ei. Așa, am așteptat calm să se potolească și să se îndepărteze.

Pe fiica mea ar fi atacat-o sigur. Era cam de aceeași înălțimea și n-ar fi stat impasibilă în fața lor, cu mâinile în buzunare. Iar dacă ar fi întâlnit-o băută la un chef sau într-un club, n-ar fi ezitat nici o secundă să se “distreze” cu ea. Și nimeni n-ar fi făcut nimic, sunt sigur.

De-aia o s-o învăț să bea. Cu mine va fi in siguranță, când se îmbăta. N-o sa încerc s-o molestez după ce se îmbată, cum ar face-o niște cretini de vârsta ei într-un club. N-o s-o filmez cu telefonul cum spune sau face prostii ca s-o șantajez mai tarziu. Pot să-i acord rapid primul ajutor. Știu relația dintre greutatea ei și cantitatea de alcool pe care o poate ingera fără să intre în comă. O să poată recunoaște, astfel, o situație cu potențial periculos. O să învețe că, uneori, un singur pahar te poate face de comandă, dacă nu știi ce e în pahar. O să învețe că “mirosul ăla” nu e de suc. O să se poată apăra cu ceva mai multe șanse decât alte adolescente când pleacă în junglă apărându-se ca naiva cu ochelarii ei de soare albaștri.

Sau nu știați că acum anturajul unui adolescent reprezintă fauna unei jungle?

Să nu uit: o s-o învăț să-și provoace singură voma. Da, metoda aia dezgustătoare, cu băgatul degetelor pe gât. Ce, nu știati că te trezești mai repede din beție dacă-ți golești stomacul de alcool?

text aparut pe www.catchy.ro 

© 2023 Bogdan Stoica