Te-ai inscrie in Partidul iPhone sau in Partidul Facebook?

Daca utilizatorii de iPhone ar face un partid, la alegerile locale din 2016, la Ploiesti ar lua vreo 15.000 de voturi, ceea ce le poate aduce patru consilieri locali. Consiliul Local are 27 de membri. Cu patru, blochezi formarea oricarei majoritati, implicit bugetul anual. Cum, pentru buget, partidele traditionale fac orice, asta inseamna ca daca cei patru vor cere wireless gratuit in tot orasul, il vor obtine SIGUR.

Daca si utilizatorii de Facebook si-ar face un partid, care sa ceara in 2016, de exemplu, subventii de la bugetul local pentru tabletele cumparate de elevi, s-ar putea strange 58.000 de voturi numai in Ploiesti. Va reamintesc ca actualul primar a strans 49.000 de voturi, ceea ce ar face din candidatul Facebook unul care castiga Primaria Ploiesti din primul tur. Iar subventia aia nu e o tampenie: la un nivel al subventiei de 30%, sa ajuti elevii din Ploiesti sa-si cumpere tablete ar costa, pentru toti, 5 milioane de euro. Cum nu trebuie sa le iei la toti, tablete, o data, s-ar putea ajunge la un program de patru ani, in care subventia ar costa Primaria circa 1% din buget. 

Sigur, astea sunt doar ipoteze. Dar nu mi se pare imposibil sa faci un mesaj care sa stranga, compact, comunitatea online, sub un steag. Peste zece state din Africa au fost maturate de revolutii incepute pe Facebook, iar Occupy WallStreet, nascuta pe reddit.com, are acum un partid gata sa conteze, in America. Cat timp credeti ca mai dureaza pana ne atinge valul influentei politice online?

Vi se pare absurd? Mie nu. Politicienii nu mai pot convinge, tinerii, de nimic. Pentru cei cu varsta sub 30 de ani, un politician este plictisitor, necredibil si neinteresant, in forma actuala. Tinerii nu voteaza un discurs anti-gropi, nu se imbolnavesc ca sa vada problemele din spitale, nu se lovesc de birocratie si sunt fericiti cu prietenii lor, ca au sau nu bani in buzunar. In plus, identificati ca utilizatori de Apple, ca biciclisti, vegetarieni, facebook-eri, fotografi, etc - formeaza deja comunitati importante in Romania, care nu mai trag tuşe prin cultură, ci fac una complet nouă, de care politicienii n-au auzit, inca.  Câteodată, milioanele de romani care se identifica cu socializarea online reuşesc chiar să se organizeze. Exemplu: viralul de pe Facebook, din ianuarie, pe tema continutului mare de sare si apa din mezeluri, a dus la scaderea vanzarilor in domeniu, in Romania, cu 25%. Mezelarii nici n-au stiut ce i-a lovit...

Si ştiti ce? Nici n-ar fi grav, dacă s-ar întâmpla. De ce ar fi mai rau ca niste superficiali de pe Facebook sa aleaga politicienii, in locul celor care o fac acum, respectiv cei cumparati cu o punga cu malai, zahar si ulei?

UPDATE 2015: Am scris textul asta in august 2012, fix acum trei ani. Partidul Facebook a aparut deja, dar cu un marketing care mie imi spune ca este creatia unui partid, dornic doar sa demoleze vreun concurent. Ceva gen #unitisalvam, care nu e deloc indepedent, nu uneste si nu actioneaza in interesul tuturor, ci in interesul unor grupuri de interese economice interesate exclusiv de aurul de la Rosia Montana. 

Comenteaza aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica