Meritocratie, baieti, nu democratie.

Ma distrez copios, de azi-noapte, pe Facebook. De o parte, fanii USL isi exprima bucuria ca PDL a ramas fara cele doua coaie, si ca urmeaza ca partidului portocaliu sa i se taie si pula. De cealalta parte, fanii PDL striga ca himenul Romaniei, pe care era tatuat cuvantul "democratie", a fost rupt de pula murdara a pesedistilor, intr-un viol cu acordul politiei.

Reactiile sunt penibile. Situatia este periculoasa, nu prin aparitia ei, ci prin evolutie. Schimbam niste hoti si incompetenti cu altii. S-a mai intamplat o data, in 2008. Si se va intampla, din nou, in 2016, daca nu luam decizia unei schimbari profunde a statului.

Ce se intampla in toata lumea, nu doar in Romania, arata ca democratia nu mai face doua parale. E timpul ca de modul in care un cetatean isi "presteaza" obligatiile fara de comunitate sa depinda drepturile care i se acorda. Nu e corect sa am dreptul de a merge intr-un parc si eu, si ala care face, pe jos, un covor de coji de seminte. E timpul si ca reprezentantii statului sa fie alesi dupa alte criterii decat cele politice. La un post public nu trebuie sa mai poata ajunge decat oameni cu studii si experienta in domeniu. Dupa un astfel de criteriu, Crin Antonescu, cu setul lui de absente si deconturi suspecte la Senat, n-ar fi ajuns niciodata presedintele acestui for. 

Ne trebuie, asadar, o politie a meritelor si competentelor. Forma ei incipienta exista, pe Facebook. Si daca ati trece la nivelul urmator de dezbatere - in loc sa va plangeti de ceva, intre prieteni, sa faceti o plangere la institutia de control aferenta, am putea sa incepem sa vorbim despre meritocratie.

© 2023 Bogdan Stoica