De ce e minunat că ne fac de râs conaționalii în Germania

Dacă ați citi presa germană ați găsi chestii interesante. O familie de romăni care includea 13 copii a sosit în Germania și a cerut ajutoare sociale. Ei s-au interesat dacă nu cumva statul le-ar da pe lângă alocație de stat și o mașină. Așa au auzit ei: că în Germania, de la 12 copii în sus, primești o mașină. Nu, nu primești. Dar tot merită să te duci cu copiii acolo. Alocațiile pentru copii sunt fabuloase în Germania - primești 184 euro lunar la primii doi copii, 190 de euro de la al treilea și 215 euro de la al patrulea. Familia despre care vorbim ar fi primit, lunar, 2.580 de euro de la statul german. Bașca ce bani ar fi făcut cu forțe proprii. Un copil-cerșetor poate câștiga de la 50 la 200 de euro pe zi. În cea mai proastă lună, cu doar jumătate din echipa implicată în activități low-profile, adică nu spargeri, furturi, comerț ilicit, familia de români ar fi câștigat lunar 13.080 de euro.

"În gură pe mă-sa!" este prima reacție, normală dealtfel, când îți imaginezi 13.000 de euro ținuți în mâna de șeful unei mini-șatre. "Ne fac de căcat! Ce pana mea să le facem la ăștia, mă, că nu mai suportăm!?" Eu vă propun să suportăm. De fapt, este minunat ce se întâmplă.  Ce-ați fi vrut? Să rămână aici? Să-i găsim pe cei 15 la intersecții, spălandu-ne parbrizele cu forta? Sa-i vezi cu țevile din bolta de vie, în spate, sărindu-ne gardurile? Bătându-ne copiii la școală, pentru un corn cu gem? Talharindu-ne pe stradă sau imbrancindu-ne pe scări, pentru un telefon mobil? Dacă există vreun efect bun al prezenței tot mai largi a infractorilor români în străinătate, asta este: e mai liniște la noi. Forțele speciale de furat/bătut/schingiuit sunt în alte teatre de război urban decât cele românești. Poliția română este depășită, acum, doar de acțiunile "rezerviștilor". Păi dacă se întorc trupele de comando, am belit-o complet!

Plecați, mă! Făceți-mă de ras pe toată planetă. Vreau să-mi fie rușine că sunt român când mă duc în străînătate. Vreau să fiu obligat să explic de fiecare dată că am cu ce să-mi plătesc masa și că am venit să văd, nu să iau. Cât timp se întâmplă asta, România e un pic mai mișto.

Lucruri și mai mișto găsești AICI.

© 2023 Bogdan Stoica