Completează formularul dacă vrei să primești mesaje de la mine. Promit să fie rare, scurte și cool, pentru că și eu urăsc mesajele lungi, inutile și cretine.

Ține minte "OneDigital". Dacă vrei să vinzi și tu ceva pe net.

Pentru 98 de oameni din 100 este imposibil să faci o fotografie în care un vehicul în mișcare arată de parcă stă, iar tot restul pozei a luat-o la goană. Pentru mine nu e. Și or de câte ori dau de cineva cutremurător de competent la ceva ce eu nu știu deloc, imi sprijin psihicul fragil de panning și supraviețuiesc. Asta deși fac parte dintre ghinioniștii care cunosc în online mult mai mulți oameni mișto decât în offline. Știu, e vina mea. Oamenii din offline care mă știu habar nu au, în foarte multe cazuri, de dimensiunea mea online. Că am un blog citit bine di tăt, că am niște zeci de mii de urmăritori pe rețelele sociale, că apar în rapoarte de monitorizare pentru persoane importante și că dacă scriu într-un text "Marcel Vela" ministrul de interne află ce am scris în 3-4 ore. În online, însă, toate astea se văd, așa că nu mi-e greu deloc să intru în vorbă cu oameni cu muuuult mai competenți decât mine în diverse domenii. 

Cu Ovidiu_1 (sunt doi Ovidiu la OneDigital) nu m-am întâlniti niciodată face-to-face. El n-a ajuns la Ploiești, iar eu am uitat să-l sun când am fost în Cluj. Prima oară am vorbit pe email, și asta mi-a plăcut la nebunie, pentru că așa fac și eu. Da, știu, suntem prieteni pe facebook, dar nu e atât de cool să-mi scrii pe messenger când te taie capul. Pare că acționezi în baza unui impuls de moment, chestie care te descrie ca superficial, egoist și lipsit de răbdare. Eu, de exemplu, chiar dacă te-am găsit pe rețelele sociale, încerc să-ți scriu pe email, tocmai ca să vezi că sunt om serios iar mesajul meu pentru tine se referă la o chestie serioasă. Și fix așa a făcut Ovidiu, cu mine, acum doi ani. Mi-a scris cerându-mi ceva, punctual. Am discutat/rezolvat și pe urmă a dispărut, lucru pe care îl apreciez enorm.  Mor pe cei care sub pretextul unei tranzacții încep să te asasineze cu mesaje și de ziua ta, și de ziua tatălui, și de Paști, și de Crăciun, de fiecare dată încercând să-ți vândă ceva. 

Am reluat legătura, anul ăsta, in sens invers, la inițiativa mea, pentru că pandemie. Din februarie, vânzările de pe magazinul meu online au început să meargă prost, iar eu știam deja că cei doi Ovidiu sunt un fel de Brad Pitt și George Clooney în domeniul marketingului digital. Adică sunt tari. Tari cât să fi rulat, până acum, niște multe milioane de euro în campanii de publicitate online. Tare cât să-și permită să ofere, când agenția nu e scufundată complet în proiecte de anvergură, audituri de magazine online complet gratuit, adică o chestie foarte importantă mai ales pentru firmele mici și lipsite de cash. Tare cât să fie Partener Premium cu Google și să se descurce pe Facebook  ca pixelu' în poze (ia un link cu recenziile lor). N-a fost o alegere disperată. Știu o droaie de firme care lucrează în domeniul ăsta, unele cu rezultate foarte bune, vizibile din avion.

Ovidienii de la One Digital mi-au oferit însă ceva în plus: frâne și piedici: "Nu putem face asta cât timp magazinul tău online are aia și aia greșite"; "Nu putem oferi garanții dacă bugetul tău este mai mic decât X"; "Nu vrem să ne băgăm în toate site-urile pe care le ai, credem că doar aici și aici putem face diferența". Dumnezeule mare, spuneți voi cât de rar se întâmplă asta, într-o lume care a luat-o razna după bani și în care 99% dintre oameni spun că pot face orice pentru tine, deși habar nu au cum se face? Fix de asta nu lucrez cu anumite persoane și companii. Când spui că știi totul despre un domeniu minți. Când spui că poți livra orice rezultat minți. Când spui că oferi aceeași calitate și la 10 și la 1000 de euro minți ca un nenorocit, futu-te'n gură de escroc, te bazezi pe faptul că tot ce riști este un review nasol. Am cel puțin cinci ani de când nu fac nimic cu cineva care nu spune măcar un "nu știu". Pentru că după 20 de ani de presă, tangențe majore cu decidenți și prea mult timp pierdut în cârciumi și alte locuri de pierzanie, am ajuns să urăsc minciunile. Nu fac fotografii de nuntă și de botez. Nu consum bucătărie haut-cuisine. Nu fac advertorial pentru produse pe care nu le folosesc. Nu beau cocktailuri. Nu fac consultanță de imagine pentru antreprenori de căcat. Nu port haine inscripționate cu branduri. Nu mă pricep la Instagram, Youtube și TikTok. Nu-mi plac tipele ultramachiate. Nu fac grafică in Corel, InDesign, etc. Nu-mi petrec timpul liber cu bărbați pensați. Nu-mi prelucrez fotografiile în Photoshop sau LightRoom. Nu fut femeia altuia. Nu dansez pe manele. Etc. Le-am pus pe toate la grămadă pentru că la mine categoriile "nu vreau", "nu știu" și "nu-mi place" sunt la comun. Încerc să trăiesc/muncesc cât mai autentic posibil și apreciez maxim bunurile și serviciile care-mi arată că sunt făcute după valorile similare ale altor oameni.

A trecut o lună de la debutul colaborării cu OneDigital. Rezultatele urmau să se vadă peste trei luni, dar eu le văd de acum. Procedura de cumpărare e mai simplă, au crescut vânzările, s-au înmulțit abonările la newsletter, linkurile din textele mele par că au o tracțiune mai mare. Și totul mă costă mult mai puțin decât înainte, când de strategia și de implementarea digital-marketingului mă ocupam ca o pulă singur. Acum mă uit în urmă și mă întreb cum a fost posibil, deși nu sunt prost deloc, să cred că m-aș putea descurca în jungla asta de rețele sociale întrepătrunse, cu sute de reguli care se aplică diferit, în funcție de publicul țintit și de obiectivul vizat. Și ce-am avut cu banii mei, de i-am aruncat într-un asemenea hal, pe geam. 

Dacă lucrurile merg așa și în continuare, în trei-șase luni o să ajung să fac aroganța supremă, la care visez de cel puțin doi ani: să-mi șterg conturile de pe rețelele sociale, să-mi șterg 99% din aplicațiile de pe telefon și să trăiesc ca acum 15 ani, când era nevoie să ajung acasă ca să răspund la un email. Să mă întorc la o singură viață, aia care merită: cea offline. Iar internetul să fie pentru mine exact ce ar trebui să fie pentru toți: un job și/sau o unealtă, la care unii se pricep foarte bine.

Clujenii de la OneDigital sunt aici. În spatele lor plus mai sunt vreo șase specialiști pay-per-click, doi dezvoltatori web și doi designeri grafici, care îți pot face de la zero magazinul online astfel încât să fie sută la sută armonizat cu șopifaingul. Ovidiu_1 răspunde la 0745255311 dacă nu-l suni ca un cretin la 4 dimineața. Ți-l recomand cu căldură. Iar dacă, la fel ca mine, ai cunoștințe limitate de digital shit și ți-e frică să nu spui vreo tâmpenie, spune-i că ești la fel de anti-tehnologie ca Bogdan, Ovidiu o să comute pe idiot mode și o să vă înțelegeți de minune. 

****************

dacă nu ai un site sau un magazin online apasă aici:
argint   branduri   cărți   podcast   ponturi   upcycling   vintage

© 2019 Bogdan Stoica