hârtii superbe, vechi de 99 de ani, joi, la Galeria Alexandra's

Joi, 16 ianuarie 2020, lansez Străbunicii. Cărțile există de ceva timp (prima s-a născut în martie 2019, ultima în decembrie 2019), dar nu le-am făcut o lansare până acum. Am vrut să văd dacă sunt și alții care cred în ideea mea, aceea că există și a treia cale de consumat istorie. Una mai bună ca prima, cea din școli, dominată de o frenezie numerică cretină (dacă nu știi ziua/luna/anul unui eveniment ești de doi), și mai puțin sterilă decât a doua, și aici mă refer la Wikipedia, cel mai plin de greșeli site ever la capitolul istoria RomânieiEi bine, există. Cărțile se vând, primesc laude, oferte de colaborare, cereri de citare în alte cărți. Am nimerit-o cu ideea mea de a spune istoria în cheia "lecturi ușoare despre lucruri complicate". 

Faza e că ieri, când am început pregătirile pentru lansare, am avut o dilemă. În magazinul meu online se dau lucruri gratis celor ce cumpără cărți. Cum reproduc eu mecanismul asta fără să mă fac de râs, ținând cont că lansarea are loc în Galeria Alexandra's, unul dintre cele mai frumoase locuri din București? Ce să duc acolo? Ce s-ar potrivi cu o clădire somptuoasă din Bucureștiul de acum o sută de ani?

După vreo două ore de scotocit, am găsit soluția: 

  • sunt făcute acum (vre)o sută de ani
  • sunt frumoase, doldora de gravuri superbe și de o caligrafie sofisticată
  • sunt sută la sută niște artefacte bucureștene

Sunt, așa cum se vede în poză, Obligațiuni cu Cupon, emise de Primăria București în 1921. Ca și acum, atunci municipalitatea se împrumuta de la populație pentru a finanța proiectele mari de infrastructură. Și o făcea cu stil, dacă pui obligațiunile astea lângă unele recente vei înțelege perfect despre ce vorbesc. 

o

Sunt 24 de obligațiuni pregatite pentru joi. Le poti vedea în imaginea de mai sus, rulate frumos, că pliurile dau prost pe hârtia veche.

q

Le poți înrăma și face din ele subiect de conversație, sau le poți pune bine, să se grozăvească si copiii tăi cu ele, peste ani. 

o1

Olbligatiunile se vor da si pe site: gratis celor ce cumpără trei cărți. 

Mai multe din această categorie: « Cum a pierdut PNL megamuzica »
© 2019 Bogdan Stoica