www.bogdanstoica.ro

defrisarea Romaniei are loc din cauza mea. am dovada.

Miercuri, in timp ce Liviu Dragnea se impusca cu Grindeanu in coaie, m-am dus la Leroy Merlin sa cumpar o scandura mica, plata, dreapta. Nu radeti, am nevoie de ea ca sa termin un dulap, am de facut un montaj complicat, iar printre scandurile mele nu era nimic potrivit.

Am gasit-o rapid, la un metru lungime, lata de 4cm, fix cat am loc la montajul ala. Pret: trei lei. Bucuros ca in Leroy Merlin se auzea muzica, nu istericul de rares bogdan sau balonatul de mihai gadea, am mers la casa. Am pus scandura pe tejgheaua casei de marcat, am scos banii, cand am auzit-o pe casierita:

"Cum va numiti?"

Jur, am vrut sa raspund cu "Ce te fute grija?". Noroc ca nu fac asa cu femeile..

"De ce?"

"Pentru ca trebuie sa va fac documente de insotire a lemnului, nu pot sa va dau doar bon fiscal. Ori va fac aviz de expeditie, ori va scriu numele pe factura".

Asta a fost momentul in care m-am uitat in jur, dupa camere. Eram la Camera Ascunsa, clar. Cineva, dintr-o televiziune, a gandit o farsa in care oameni normali, din orase, observati ca detin o nuia sau o scandurica, sunt opriti de un politist-actor care-i acuza de trafic de lemn, si de aici umorul de situatie...

Din pacate, nu. De ceva timp, legea, respectiv niste norme emise de Politie si ANAF (asa zicea tanti), ii obliga pe comerciantii de la Leroy Merlin sa faca avize de insotire a marfii pentru fiecare scandurica vanduta. Stiti de ce? Pentru ca orice scandurica este cherestea, iar cheresteaua este marfa predilecta a traficantilor de lemn. Iar daca ai cherestea/material lemnos in masina fara sa ai si o hartie care sa-i ateste provenienta, teoretic poti fi acuzat de furt/trafic cu lemne.

Am ramas privind in gol. Femeia ma privea, jenata. "Stiti, asa ne obliga..."

Mi-am spus numele, am asteptat sa-mi bage numele in calculator, mi-am luat scandurica, factura nominala si am iesit, m-am urcat in masina, am plecat.. Pe drumul spre casa, in trafic, am vazut in fata o masina de politie. Ma uitam la ea si...

Cum ar fi, frate? Cum ar fi ca maine sa povestesc amicilor, la o cafea, ceva de genul:

"Intrasem in oras, dinspre Metro, cand o masina de politie a blocat banda in fata mea. M-au dat jos, m-au lipit de asfalt si mi-au perchezitionat masina. Cand au gasit ce cautau, adica scandurica mea lata de doua degete, au inceput sa urle: "Cati copaci ai taiat, nenorocitule? Unde ai joagarul, in portbagaj?! Scoate actele sau infunzi puscaria, futu-ti mortii ma-tii de defrisator! Aaaaa, domnul Bogdan? Aveti factura de Leroy Merlin? Hai, mergeti. Scuze de deranj, noi ne facem datoria. Stiti, am fost instruiti sa verificam un trend infractional nou. Avem semnale ca defrisatorii au renuntat sa mai care cheresteaua obtinuta ilegal cu camioane de 20 de tone, cica acum o transporta cu masini mici, Opel, Ford, Mini, Citroen, dar numai dupa ce sparg noaptea magazinele de bricolaj ca sa o depoziteze acolo si a doua zi, sanchi, cica o cumpara tot ei pe persoana fizica...."

Bineinteles ca nu m-au oprit. Si daca ma opreau nu ma suparam. Nu am nimic cu politistii si nici cu casierita de la Leroy Merlin. Dar pe baiatul ala din ANAF si pe tovarasul lui din Politie care au facut ca pentru fiecare scandurica vanduta de un magazin de bricolaj sa se printeze degeaba cate o coala de hartie care provine dintr-un copac AS VREA TARE MULT SA-I CUNOSC. Mult de tot.

Fix asta era problema: lemnul cumparat de persoane fizice din magazinele de bricolaj. Nu cei care taie padurile si transporta  cheresteaua cu megacamioane, fara sa-i vada primarii, politistii, procurorii, politicienii...

Baieti, vreti sa opriti taierea padurilor si furtul de lemn din Romania? E foarte simplu, baieti. Montati pe orice utilaj greu si pe orice camion de peste 5 tone dispozitive gps de identificare/localizare. Si cand vedeti pe harta ceva sclipind undeva unde stiti ca e padure, nu santier, cartier sau exploatare forestiera legitima, confiscati utilajul. Ca acum doar prindeti si trimiteti in judecata muncitori forestieri, altii de fiecare data, iar smecherii care detin gredere, buldo, tocatoare si camioane scapa de fiecare data. De 25 de ani, scapa cu tot cu padurile Romaniei. Ne scapa de ele, practic. Dar de urmarit trebuie sa fiu urmarit eu, din cauza scanduricii mele de trei lei.

ce pizda ma-sii fac eu cu scandurelele, in general? uite.

© 2017 Bogdan Stoica