Cine este noul Papă? Eu cred ca Irlandezul. Adica americanul.

 Avem patru candidati cu sanse:

  1. Angelo Scola - italian, arhiepiscop la Milano - progresist (anti-pedofilie si anti-coruptie), prieten cu Berlusconi si fan al dialogului cu Islamul. Deci, nici o sansa, intr-o lume tot mai ostila mahomedanilor. Catolicii din Romania tin (degeaba) cu Scola. 
  2. Odilo Pedro Scherer - brazilian, arhiepiscop de Sao Paulo - membru in conducerea Bancii Vaticanului - conservator (anti-avort, anti-gay, pro aparat birocratic la Vatican). Cum in America de Sud sunt 40% din catolicii din intreaga lume, iar baiatul asta are acces la banii Bisericii Catolice, are ceva sanse. Are si - atentie! - sprijinul cardinalilor americani.
  3. Sean O'Malley - american, arhiepiscop de Boston - progresist - calugar franciscan sever care a vandut proprietatile bisericii din Boston pentru a despagubi victimele abuzurilor sexuale facute de preoti. Are Are si el sprijinul cardinalilor americani. Si sanse mari, pentru ca este singurul candidat american.
  4. Peter Turkson - ganez, cardinalul negru - conservator - E o petarda, nu cred ca vom avea un Papa negru. In plus, doar 16% dintre catolici provin din Africa, si sunt parliti la maxim.

Pronosticul meu: finala va avea loc intre Scherer si O’Malley. Si va castiga irlandezul. Adica americanul. 

Pronostic gresit! JORGE BERGOGLIO este noul Papa. Acesta se va numi Francisc I. Argentinian, din parinti italieni, iezuit. Licenţiat în filosofie, profesor de teologie, cardinal al Bisericii Catolice din Argentina şi arhiepiscop al Buenos Airesului. Din 2001, la Vatican. Nu foloseşte maşina “de serviciu”, merge cu autobuzul, locuieşte într-un apartament modest şi îşi prepară singur mâncarea. Este conservator (vezi mai sus ce e aia).

© 2023 Bogdan Stoica