bogdan stoica

Bunea Haiducul. Publicitate mai proastă de atât nu se poate

Dacă eram Radu Timiș, patronul CrisTim (un tip pe care l-am cunoscut și care nu e deloc un tâmpit), în ziua în care agenția a venit la mine cu spotul Bunea Haiducul, le-aș fi spus ceva de genul: "foarte bună gluma, dar hai, că n-am timp, unde e spotul final?". Pe bune, aș fi refuzat să cred că vor să-mi ia banii pe prostia asta. Povestea mezelurilor Bunea Haiducul, așa cum e spusă de spotul publicitar, e o vomă cum n-am mai văzut de mult. Este cel mai prost produs publicitar pe care l-am văzut în ultimii ani.

Să mă explic, da? Să nu ziceți că fac ca Dragnea, cu faimoasa gaură din buget:

Povestea mezelurilor Bunea Haiducul începe cu o domniță și un haiduc. Cum haiducul, ca specie, a cam dispărut pe la 1900, decorul ar fi trebui adecvat secolului 18. Adică fără tapet, fără ratan în tăblia patului, fără parchet pus în V, fără dungile alea pe canapea și mai ales fără cizmele moderne ale haiducului (apropo, vi-l imaginați pe Bunea, în peștera din pădure unde stă cu alți haiduci, cum dă lustru cizmelor, vreo juma de oră, înainte să vină la miss Boier?). Insist să remarcați coșul de mezeluri din dreapta jos. E important pentru poveste.

 

Domnița este, probabil, singura tipă din secolul 18 care se pensa într-un mare fel și purta părul întins cu placa. O minimă documentare ar fi arătat publicitarilor că, pe vremea aia, femeile de viță nobilă purtau părul în împletituri complicate, iar cele de rang nu aveau niciodată capul descoperit, ci purtau podoabe în păr, sau voaluri care sugerau originea lor nobilă. Dar hai să trecem peste asta, oricum domnița nu are raporturi sociale normale cu haiducul, prezența lui în casă, în iatac, fără alți martori, sugerează că haiducul o cam fute pe domniță. Sugestia e întărită de cadrul următor, în care boierul bate la ușă, nemulțumit că fiica lui e singură, cu un străin. Și aici apare prima problemă serioasă. Cum pula mea au crezut publicitarii că e în folosul CrisTim să introducă asta în poveste? De când e așa cool și pozitiv să-ți intre unul pe geam și să-ți fută fiica, cu tine în casă? Ce valori asociază povestea asta cu brandul CrisTim, astfel încât brandul să aibă de câștigat? Vă spun eu: nimic. Îmi vine să-l bat pe Bunea ca pe coasă, numai în gură, iar de mezelurile pulii nici nu vreau să aud.

 

Tipa joacă perfect în scena următoare. "Te rog, nu sări la bătaie, o să agravezi situația", transmit gesturile și mimica ei. Faza e că domnița, ca orice fetișcană naivă, îl supraapreciază grav pe Bunea, care nu vrea deloc să sară la bătaie. Doar s-a căcat pe el de frică. Eu am mai văzut privirea aia ingrozit-șocată doar la o pisică, când am surprins-o scotocind într-un sertar și m-am apropiat de ea fără să mă audă... :))))

 

Acum vă rog să vă uitați la freza lui Bunea. E tuns zero pe sub zulufi, exact ca în zilele noastre. Haiducul pulii, nu numai că-și freacă cizmele ca un hipster maniac, se mai și tunde avangardist, ca peste 100 de ani. Cum să scapi din vedere un asemenea detaliu?!

 

 "Offff, prăpăditule, te sperii și de o umbră. Lasă, că îl fraieresc eu pe babacu', tu ia mezelurile astea și tirează-te", ar fi trebuit să-i zică domnița haiducului. Dar îi zice altceva (scuze dacă am înțeles greșit, dar și sunetul e varză în reclama asta): "Bunea, fugi. Și ia și aste merinde cu tine. Tocmește-le cu numele tău, Bunea Haiducul". Mezelurile - n-ați uitat, nu? - sunt în coșul menționat mai sus. Că așa stătea o domniță în iatac: cu un mușchi de porc gros ca pe mână, la îndemână. Hm....

 

 

Și speriatul pleacă. După cum își ține echilibrul, nu pare călărețul anului, nu? Bine, nici pavelele alea moderne de pe jos nu sunt din secolul 18, ci din același film prost cu părul tipei și cu ratanul ăla de pe tăblia patului. Ne uităm la Bunea cum pleacă săvârșind o a doua prostie: furtul intelectual. Dacă n-ați fost atenți, să știți că boierul este deținătorul rețetei mezelurilor, el a investit în cercetare, în producție... Boul ăsta de Bunea Haiducul doar se pișă pe munca lui și își asumă creditul pentru tot...

Bonus: mie îmi place mult că Bunea are acum două coșuri (le poți vedea în fața șeii, stânga-dreapta), deși domnița i-a dăruit doar unul. Pesemne i-a ciordit fetei și laptopul, telefonul mobil, cardurile, ceasurile...

 

Spotul e aproape de final. Vedeți sloganul "bunătăți haiducești"? E doar o dumă, nesusținută de nimic. De fapt, spotul spune povestea unor "bunătăți BOIEREȘTI ciordite".

 

Iar finalul spotului este ... madăfacă! Că pun pariu că nici voi nu știați sloganul CrisTim:

"Știi ce-i bun pentru familia ta".

Pe bune, după toată mizeria asta, cu un vastangiu care-ți fute fata cu tine în casă, după ce fiica ta dă, fără știrea ta, lucruri din casă la care ții, unui hoț, mai ai curaj să scrii cuvântul "familie"?!

O să caut pe net, să văd cine au fost publicitarii care au scris și produs mizeria asta cu Bunea Haiducul, brand al cărui kit de PR susține că se referă la niște "mezeluri tradiționale". Cum?! Afirmația asta stă în picioare doar dacă afirmi că furatul este tradiția românească la care se face referire.

Și-o să mă uit, într-un magazin, să văd ce conțin mezelurile Bunea Haiducul. Am așa un feeling, că, la cât de negativ e personajul, nu m-ar mira să aflu că vastangiul speriat de bombe a băgat și niște E-uri în bunătățile boierești pe care le-a ciordit de la fraierica aia de domniță...

până când o să scriu o carte despre mizeriile din publicitate, citiți-o p-asta

Read 17241 times
www.bogdanstoica.ro
M-a pus google să colectez cookies, deși nu știu ce-s alea și nici dacă am pe unde să le depozitez. apasă și tu "ok" că altfel nu știu ce se întâmplă.