bogdan stoica

crăciunul lui kusturica

#cutelefonul #cutelefonul © bogdan stoica

Vine Crăciunul. E plin tv-ul de reclame la interioare calde și luminoase, sunt pline magazinele de bunătăți, e plin netul de urări și radioul din mașină de colinde. Dar și orașul e plin, din păcate. E plin cu oameni care folosesc trompete, vuvuzele, tobe, sunt îmbrăcați în zdrențe colorate și urlă diverse chestii din care nu înțelegi nimic. Cică "păstrează tradițiile". De dimineața până seara, orașul răsună de zgomotele lor. Stau la etajul opt, dar parcă stau la parter. Am stat într-o intersecție cât să fumez o țigară după ce un grup d-ăsta a încurcat traficul. A trebuit să ameninț cu bătaia un "urs" ca să se care de lângă mine cu mirosul lui cu tot.

Îmi pare rău, dar astea nu-s tradițiile mele. La bunici, care erau Dealeri Autorizați de Tradiții Românești, nu vedeam asemenea mizerii. Urările erau melodioase și inteligibile, colindătorii tematici erau curați, costumați impecabil și nu cerșeau băutură și țigări. Oamenii le ieșeau în cale zâmbind, nu-ți forțau cetele poarta sau ușa. 

Să trăiești, fix înainte de Crăciun, când ar trebui să te încarci pozitiv, într-o asemenea mizerie, nu e o tradiție. E doar falimentul unui oraș lăsat pradă oricăror cretini. Măine, dacă mă îmbrac în girafă și behăi pe străzi, mă ia poliția locală de nu mă văd. Dacă o fac, însă, de Ziua Internațională A Animalelor Sălbatice Ținute În Captivitate, am toate șansele să perturb traficul și viața oamenilor fără să fiu oprit de nimeni. Pentru că așa e orânduit orașul meu: prost. Va trebui să aștept ca o gașcă de-asta de urători să violeze o femeie, pentru ca accesul lor în oraș să fie limitat sau controlat. Până atunci, să faci Crăciunul într-un oraș mare din România va însemna doar să trăiești într-un film de Kusturica.

poza e făcută cu telefonul

 

Read 7600 times
www.bogdanstoica.ro
M-a pus google să colectez cookies, deși nu știu ce-s alea și nici dacă am pe unde să le depozitez. apasă și tu "ok" că altfel nu știu ce se întâmplă.