bogdan stoica

Aranjamente de flori de firmă? Da, există. Le face Laura.

Am sărit de 40 de ani. În fiecare zi îmi mor o sacoșă de neuroni și nu vreau să mor ca Dan Șova. Așa că în fiecare zi îmi duc creierul la sală. Fie găsesc o carte veche și google-esc autorul, fie citesc cap-coadă câte o chestie, fie rog pe cineva să-mi explice ceva la care nu mă pricep. Așa am acceptat să fac fotografii cuiva cu o meserie pe care o practică mai puțin de 50 de români. Enunțul "unul din puținii români cu această acreditare" mi-a trezit interesul la maxim. Așa am cunoscut-o pe Laura. Mai exact, fleuriste Laura Draghici.

 

laura01

Laura a deschis, recent, la Ploiești, Chic Fleuriste. De la  distanță, arată ca o florărie. Înăuntru, însă... Eu, mă știți, sunt disperat după decorațiunile inedite. Ei bine, fix cu așa ceva e amenajat Chic Fleuriste. Fără designer, fără arhitect, doar cu ideile Laurei și ale soțului ei, puse în practică de niște băieți d-ăștia, cu salopete. Și arată senzațional. 

 

 laura02

Ocazie cu care am aflat și ce înseamnă fleuriste: artist în domeniul floral. Nu te declari singur fleuriste, ci faci niște cursuri ca să primești o diplomă de așa ceva. Laura a făcut șase cursuri doar cu artiști internaționali, unul - chiar cu Gregor Lersch, un fel de guru în domeniu. În acest moment, în România sunt doar 30 de români care au un asemenea atestat internațional. 

Nici magazinul nu poate fi încadrat la florărie, pentru că Laura nu vinde flori la bucată. Chic Fleuriste este un studio de artă floristică. Buchetele și aranjamentele se fac la cerere și sunt personalizate la maxim, după cerințele evenimentului la care vor fi prezentate sau într-o manieră potrivită cu spațiul pe care îl vor decora. Nu se folosesc flori de plastic. Poate de-aia, clienții Laurei vin în mare parte din zona corporate. Sunt mari organizatori de evenimente, dar și proprietari de săli de fitness și de hoteluri, care folosesc aranjamentele Laurei așa cum folosesc alții tablouri de pictori celebri sau piese de mobilier de firmă. Laura are un sistem foarte smart de abonamente, prin care, săptămânal, se reface sau se schimbă aranjamentul floral al clientului. Am văzut un astfel de aranjament floral, în studio. Demențial, și asta vine de la un tip care recunoaște după aspect doar mușcate, ghiocei și trandafiri. Făcut de Laura chiar cu Gregor Lesch, aranjamentul are o droaie de plante și de flori, puse în niște eprubete mici, cu apă, pe un cadru metalic discret. Fie schimbi apa, fie schimbi câte o floare când își pierde aspectul proaspăt, și poți să ai aranjamentul ăsta luni în șir. De-aia costă 100 de euro.

 

laura05

Discuția a devenit și mai mișto când am lăsat un pic florile și meseria de fleuriste. Frate, Laura Draghici vine din zona bancară, adică un business pe care eu îl urăsc profund. Când mi-a zis că s-a lăsat de banking, îmi venea s-o pup cum l-a pupat nevasta pe Ludovic Orban când a venit prima oară de la dezalcoolizare! Laura e dovada vie că unii oameni își pot păstra sufletul chiar dacă lucrează acolo unde n-ar trebui să lucreze nimeni...

 

laura03

"Părinții mei - profesori de matematică. Ghici ce mi-a plăcut cel mai mult, când eram mică? Matematica. Am terminat finanțe-bănci și m-am angajat la o bancă. 15 ani, n-am făcut decât asta. Am lucrat în două bănci mari (Europe Bank și Alpha Bank). Spre final, când stresul devenise foarte acut, m-am apucat de aranjamente florale, să mă deconectez. Și-au început prietenele să-mi ceară ajutorul, la ocazii. Apoi am făcut primul curs, am mai făcut unul și am devenit lector la niște workshop-uri de creație floristică, unde am cunoscut-o pe Anca (puștoaica de mai sus, care o ajută acum pe Laura la Chic Fleuriste). Și când a venit momentul să las bankingul de tot, am decis să-mi transform hobby-ul într-o afacere ca la carte. Cursul cu Gregor mi-a adus diploma internațională de fleuriste, la toamnă termin un MBA la o școală de business internațională, iar anul viitor voi urma un curs floristic, în Olanda. Până atunci, mă bucur din nou, după foarte mulți ani, de plăcerea de a veni zilnic, la serviciu". 

 

laura04

Laura ar vrea să facă mai multe lucruri cu flori românești, dar nu crede că o să-i bată prea curând la ușă un român. Industria florală românească a fost distrusă aproape complet, în acest moment mai avem doar doi furnizori autohtoni. Unul cultivă intensiv frezii, unul - gerbera. "Mă mai duc la piață, mai cumpăr flori de la băbuțe, dar baza aranjamentelor mele stă tot în florile de import. Va fi foarte greu să-i ajungem din urmă pe olandezi, care de la an la an vând flori tot mai variate și tot mai rezistente". 

 

laura07

Am lăsat-o pe Laura într-o discuție tipic feminină. Cu niște prietene care-i sunt cliente, sau cliente care i-au devenit prietene, n-am înțeles exact. Și-am plecat cu o stare de bine. Când o să mai am de plimbat prin oraș vreun expat, îl aduc la ea. Și-o să revin și când trebuie să dau pe spate vreo clientă premium. Am, așeaaa, senzația că un aranjament de-al Laurei este o piesă de conversație perfectă. Explici ce este un/o fleuriste, cât de puțini/puține sunt în Ro, care e marea șmecherie în meseria asta.... Nu?

Chic Fleuriste este amplasat în centrul Ploieștiului, lângă Casa Modei. Găsiți o droaie de fotografii pe facebook.com/chicfleuriste. Laura răspunde la 0721 100 240. Să vă duceți să-i vedeți atelierul, că-i cool. 

Read 10531 times
www.bogdanstoica.ro
M-a pus google să colectez cookies, deși nu știu ce-s alea și nici dacă am pe unde să le depozitez. apasă și tu "ok" că altfel nu știu ce se întâmplă.