baie, cu 200 de euro? da, mă, se poate!

De joi mă uit altfel pe net. Caut insistent știri despre programul Prima Baie, lansat de Aurelia Cristea (tipa cu legea anti-fumat), și devin tot mai conștient că presa are cititori atât de proști pentru că este, la rândul ei, foarte proastă. Să explic, nu?

Am scris, pe blog, în 2011, textul ăsta: Idei gratis pentru politicieni - Programul Prima Baie. Am scris atunci despre experiența personală avută când am renovat casa părinților mei, și cum am descoperit atunci că poți face o baie funcțională cu bani foarte puțini. Suma la care m-am gândit eu, atunci, era de 300 de euro. Tot atunci m-am gândit că n-ar fi rău ca în România de dincolo de drumurile naționale să se subvenționeze amenajarea de băi în casele românilor săraci. Am mai revenit asupra textului, am mai discutat cu politicieni pe care-i cunosc, dar nimeni nu și-a bătut capul, la modul serios, cu ideea asta. Până la Aurelia Cristea. Tipa cu legea antif-fumat.

Am fost curios să văd cum arată tipa care a luat o idee de la un grup și a făcut din ea, într-un timp foarte scurt, o lege. Nu de alta, dar eu nu cunosc mulți politicieni care și-au legat numele de ceva concret. Și-am vrut să văd dacă mai poate să repete figura. Ne-am întâlnit, la cererea meaacum câteva luni. I-am spus povestea, care i-a trezit interesul. Din ce-am mai discutat, după întâlnire, am inteles că bugetul de stat s-ar simți mai bine cu o subvenție de doar 200 de euro, așa că inițiativa legislativă conține această sumă. Ce-a ieșit - știți cu toții, de joi, 21 aprilie, când Aurelia a făcut anunțul. De atunci, evaluez feedback-ul.

Dezamăgitor. Oamenii se reped să tragă concluzii fără să citească cu atenție.

Cel mai des apare, în feedback, ideea că nu poți să faci o baie cu 200 de euro.  Ba poți. Citește inițiativa, cu atenție. Programul este destinat românilor din mediul rural care au au deja apă curentă în curte și o cameră construită care poate fi convertită în baie. Nu-ți face statul o cameră lipită de casă cu 200 de euro. Și nu se vorbește nicăieri despre băi de designer, la cheie, cu 200 de euro. Programul vizează băi funcționale. Adică un sistem apă caldă/vas de baie și un sistem vas de făcut nevoile/apă rece. Dotări de bază, nu figuri.

Da, dar tot nu poți să faci o baie cu 200 de euro, pe mine m-a costat 6.000 de lei doar amenajarea, a spus un înțelept celor de la Digi. Și să vezi chestie: nici Digi, nici alte redacții, n-au verificat, în cel mai banal mod posibil, dacă omul bate câmpii sau nu. L-a citat și gata. Nici un jurnalist n-a verificat nimic, dar s-au lansat toți în teorii, în evaluări, în găsirea de argumente anti, fără să gândească. 

Băi băieți. Băi fetelor. Se poate, băi! Poți să-ți cumperi, cu 200 de euro, dotările esențiale pentru o baie funcțională. Am intrat, la nimereala, pe praktiker.ro și uite ce-am gasit:

  • Sifon lavoar - 10 lei LINK
  • Racord lavoar - 12 lei LINK
  • Sifon cadă duș - 15 lei LINK
  • Pară duș - 26 lei LINK
  • Set duș - 34 lei LINK
  • Baterie lavoar 34 lei LINK
  • Piedestal lavoar - 50 lei LINK
  • Rezervor vas wc - 50 lei LINK
  • Vas wc - 62 lei LINK
  • Lavoar - 62 lei LINK
  • Baterie duș 67 lei LINK
  • Cadă duș - 80 lei LINK
  • Boiler 100 litri 319 lei LINK
  • Total - 901 lei

Aaaaa, cu de-alea ieftine?! Da, mă, cu de-alea. Ce, vrei robineți de aur pe banii statului?

Aaaa, fără gresie, faianță, oglindă? Da, mă, apa curge în cadă și dacă n-ai faianță și oglindă pe perete.

Aaaa, vezi că n-ai pus racordurile flexibile, țevile de pvc... Da, frate, nu le-am pus. Alea și le cumpără omul, din banii lui.

Pentru că trebuie să ducă și el, beneficiarul programului, mâna la buzunar. Primește esențialul, nu tot. Țevi, fitinguri - astea cad in sarcina lui. Vrea gresie, faianță, altă ușă, cabină de duș? E treaba lui, e pe banii lui. Programul Prima Baie e menit să-l motiveze să facă o baie funcțională, nu să-i facă un cadou scump. Exact ca Programul Prima Casă, unde nu primești o casă moca, ci condiții financiare mai bune de achiziție. Exact ca Programul Prima Mașină, unde primești un ajutor financiar de 10-15% din valoarea unei mașini noi, nu mașina fulloption moca. De ce trebuia să fie altfel Programul Prima Baie? 

Pot doar să bănuiesc cum a apărut feedbackul ăsta negativ.

  1. Primii hateri au fost proștii, cei care adoră să scrie pe net deși habar n-au despre ce scriu.
  2. Pe locul doi ar fi postacii de partid anti-Cristea (Aurelia e pesedistă - dracu' știe de ce). Practic, ei dau la cap inițiativei lansate de o pesedistă, nu ideii în sine.
  3. Aș pune pe locul trei constructorii, care-și fac devizele în procente, în funcție de costul cu piesele, iar dacă costul e mic, manopera lor face doi bani. Tot ei sunt relativ nemulțumiți că oamenii s-ar putea apuca singuri de meșterit, prin baie. 
  4. Pe locul patru aș pune politicienii locali. Păi mai poți să decontezi două grupuri sanitare turcești, la școala din comună, cu 5.000 de euro, când toți părinții copiilor din școala aia și-au făcut băi funcționale cu 200?  Nu prea mai poți...
  5. Pe cinci - presa. Sincer, mă așteptam la mai mult. Mă așteptam ca măcar un ziarist să-i ceară femeii un deviz estimativ, sau să verifice în vreun magazin de bricolaj dacă Aurelia Cristea bate câmpii. N-au făcut-o. De proști, sau ca să nu ajute o pesedistă? Habar n-am. 

Sper, însă, ca femeia asta să se bată pentru Programul Prima Baie cum s-a bătut pentru legea anti-fumat, unde - atenție mare! - nimeni n-a atacat-o pentru că e pesedistă. O să o ajut și eu, pe ici, pe colo, pentru că eu chiar cred în ideea asta. Țara asta nu va deveni un stat modern decât atunci când în fiecare casă vor fi becuri, prize, duș, wc și căldură iarna, iar locatarii casei vor știi să citească și să scrie. Nu pavajul scump din marile orașe ne face civilizați, ci modul în care miros copiii dintr-o școală izolată de țară...

DISCLAIMER

- De joi încoace, mi-au scris vreo zece persoane care mă anunțau că deputatul Aurelia Cristea mi-a furat ideea cu Programul Prima Baie. Nici pomeneală de furt. Repet, eu am căutat-o și i-am oferit ideea din simplul motiv că femeia mi-a arătat că știe să transforme un proiect politic în ceva concret. Mulțumesc, oricum, pentru vigilență.. :)

- Dacă mă crezi pesedist după ce ai citit textul ăsta, te anunț că nu sunt suficient de prost încât să fiu membru de partid nici la PSD, nici la PNL, nici la M10, nici la PMP.

- Nu am business-uri cu articole sanitare, căzi de duș, ciment, fitinguri, gresie sau faianță. Eu mă ocup, când am chef, cu amenajarea altor camere....

© 2023 Bogdan Stoica