caroli caroli

Drept la replică - Ce spune Caroli despre carnea din salam

Mi-a scris Caroli. Nu direct, ci prin comunicatorul oficial. Eu am cerut-o și mulțumesc frumos că mi s-a răspuns. Uite mesajul:

Draga Bogdan, am citit articolul tau pe blog referitor la salamul cu sunca Caroli cu 90% carne si dorim sa iti (n.m.) raspundem intrebarilor din articol.

1. Procentul de carne din produsele Caroli – Procesul de fabricare a salamurilor este urmatorul: se alege carnea (X kg), se toaca, se amesteca cu apa, aditivi, condimente si rezulta pasta de salam cruda. Urmeaza umplerea membranelor, fierberea, afumarea, racirea si urmeaza produsul finit: Y kg. Procentul de carne din salam este determinat astfel: X/Y x 100.

Îmi permit să fac pasajul de mai sus mai clar decât este. Deci se iau 90 de kilograme de carne. Se toaca, amesteca cu alte chestii, și rezultă un salam cu 90% carne. Fac calculul de mai sus, adică 90 împărțit la (Y înmulțit cu 100) = 90, ceea ce înseamnă că din 90 de kilograme de carne, la Caroli se fac 100 de kilograme de salam. Ce-i corect e corect...

Sigur ca se pot face si salamuri cu 100% carne, chiar mai mult (de exemplu, salamuri crude, specialitati uscate Jamon Serrano). Noi producem diferite tipuri de salam in functie de ce isi doresc consumatorii. Pentru noi, consumatorii sunt intotdeauna pe primul loc si efectuam deseori research-uri pentru a determina exact ce isi doresc acestia si le oferim intotdeauna produse de calitate si la cel mai bun raport calitate-pret.

Aici sunt de acord cu Caroli. Dacă nația asta e atât de tâmpită încât să ceară salam făcut și din altceva decât carne, Caroli face foarte bine că le oferă oamenilor produsul cerut. Și eu aș face-o. Acum n-o fac. Dacă vii la mine să-ți fac fotografii la nuntă sau la cumetria ta de manelist oligofren, te bag rapid în pizda mă-tii. Pe de altă parte, dacă n-aș avea de ales și ai fi singurul client care mi-a bătut la ușă, cred că aș face-o. Facturile trebuie plătite, aia mică are nevoie de haine și de cărți, nikonurile se uzează.... momentan sunt doar norocos că pot să aleg clienți pentru fotografiile mele. Si cred ca o sa muncesc mai relaxat, pentru o sa-mi fie usor sa livrez fotografii mediocre sau proaste unui client prost de bubuie.

2. “Unde este sunca pe eticheta?” - Sunca se obtine din pulpa de porc, apa si condimente. Salamul nostru este denumit Salam cu sunca, iar pe eticheta sunt trecute toate ingredientele produsului. Practic detaliem ce inseamna “sunca”, respectiv pulpa de porc, apa, condimente si aditivi (E-uri). Aceasta este tehnologia de obtinere a suncii, din pulpa de porc, practica de altfel comuna in piata. Exemple: Meda, Angst, Cristim folosesc aceeasi tehnologie.  

Gata, m-am prins. Deci salamul Caroli are 62% carne de pe aproape tot porcul și 28% șuncă făcută doar din pulpă de porc. De-aia n-am înțeles eu corect ce scria pe etichetă, pentru că habar n-aveam că șunca se face doar din pulpele porcului. Mă întorc, așadar, la calculul de mai sus cu precizarea: alea 90 de kilograme de carne nu ajung așa în compoziția pastei de salam. 62 de kilograme de carne standard sunt probabil doar tocate, iar 28 de kilograme de carne de porc de pe pulpe sunt tratate cu apă, condimente și E-uri până se transformă în șuncă.  

Site-ul Caroli nu functioneaza in acest moment din cauza unor probleme de mentenanta la care lucram. Pana vom reusi sa avem site-ul din nou functional, poti afla mai multe informatii despre produse si nu numai pe platforma Casa Carolistilor.

caroli7

 

Am găsit site-ul. Deci suta de grame de salam cu 90% carne are 15 grame de proteine, 18 grame de lipide și 0,8 grame de glucide. Folosesc informațiile cunoscute: 1 gram de proteine are 4 calorii, 1 gram de glucide are tot 4 calorii și 1 gram de lipide are 9 calorii, și-mi dă că batonul de salam din imagine, de 500 de grame, are 700 de calorii. O informație folositoare. Și ciudată, pentru că suta de grame de carne de porc are 340 de calorii. La batonul ăsta s-au folosit 450 de grame de carne de porc, deci salamul ar fi trebuit să aibă măcar 1.530 de calorii. Ce procesare e aia, care sărăcește carnea de calorii...

Trag linie și anunț că mă bucur mult că mi-au scris caroliștii. Am pus eu in titlu "drept la replica", desi mesajul n-a sunat ca un drept la replica. A fost un email chiar cool, si asta e bine. E semn că oamenii-s atenți la feedback-ul de la clienți (bine, e destul de greu să ignori că 130.000 de oameni au citit un text despre un produs de-al tău). Mă întristează însă că nu m-au contrazis pe tema E-urilor din salam. Că nu vor să le spună pe nume, pe eticheta salamului, fix din cauză că românii au dezvoltat reacții de respingere la produsele pe care poți citi chestii gen E325, E450, E451, E407, E621, E316, E520, E 120. 

Că nu mi-au zis "Băi boule, ai sugerat că otrăvim oamenii cu chimicalele alea! Află că nu e așa, noi punem doar praf de înger și sudoare de zână lângă carnea aia minunată..."

N-a fost să fie. Poate data viitoare.... Nici n-ar fi fost corect, pentru că nu ne amenință nimeni în Carrefour "Te tai pe față dacă nu cumperi salam!". Noi decidem să-l cumparam. Singuri-singurei...

Ai citit? Gata, fugi și dă like la niște poze cu pisici. Continuă-ți viața! Chiar mâine o să cumperi un rahat comestibil doar pentru că reclama tv e cool. Și în cinci zile o să cumperi iar salam. Nu Caroli, că mintea ta îl asociază acum cu un semnal de alarmă. O să cumperi Meda, sau Cristim, tot fără să te uiți pe etichetă. Și-o să il dai lu' ăla micu', cu brânză topită sau cu cașcaval băgat la microunde. Hai pa!

DISCLAIMER - explic, sperând să scap de acuzațiile cretine de tip "te-a plătit Cristimu' să te iei de Caroli". Am scris despre salamul Caroli doar pentru că am văzut la tv o reclamă în care niște copii erau extrem de fericiți să mănânce așa ceva. Și mi s-a părut incorect și dezgustător. Mezelurile nu-s pentru copii. Punct. 

p u b l i c i t a t e

© 2023 Bogdan Stoica