fotograf de nunta - ploiesti fotograf de nunta - ploiesti © bogdan stoica

Fotograf de nunta, in bermude? Nu cred ca e ceva de capul lui...

Nu fac fotografie de nunti. In primul rand, nu cred in nunti. Nu cred ca manifestarea aia e sincera. In afara de mireasa, care a visat o rochia aaaaaalba, cu trena luuuuunga si mese decorate cu flooooori draguuuuute, toata lumea de acolo se gandeste doar la bani. Dupa o nunta, rar auzi altceva decat "cat au cheltuit" si "cat au scos"

Nu cred nici in empatie la prima vedere. Eu urasc frecvent tot felul de oameni pe care nu-i cunosc aproape deloc. Daca moaca unuia din cei doi miri nu-mi place, o sa fac niste fotografii de doi lei. Daca nu-mi place muzica, nu mai fac poze deloc, pentru ca refuz sa fac ceva frumos pentru niste ascultatori de manele pe care ii vreau, in general, morti. 

Am facut fotografii de nunta doar unui amic, la rugamintea nasului sau, unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Exista si un fotograf oficial, eu am fost "cu dedicatie". Am mai facut asta la botezul la care nasa era chiar fiica mea. In ambele ocazii (desi nu eram obligat nici la a doua, era un eveniment in familie), m-am imbracat la costum. Cred sincer in integrarea in peisaj a fotografului, care altfel, ajunge sa atraga atentia si sa genereze o falsificare generala a atitudinii celor prezenti. E vital ca orice barbat sa treaca cu privirea peste tine, fara sa te remarce, si ca orice femeie sa-ti zambeasca, ca unui "coleg" de petrecere. Altfel, si unul si altul se vor pitziponci cand observa ca i-ai luat in vizor. Si-o sa faci poze cum fac toti fotografii ratati, pline de zambete false pe moace transpirate.

Duminica trecuta, am facut poza de mai sus (click pe ea pentru zoom) in zona unei biserici din centrul orasului. Nu mirii mi-au atras atentia, ci fotograful lor. Cu bermudele alea cu dunga rosie si cu tricoul ala crem, lasa senzatia ca nu e din acelasi film. Cum sa te duci, frate, asa, sa faci fotografii la o nunta?! Nu mai suntem in anii 90....

La o nunta din anii 90, singurele poze de la o nunta erau cele facute de fotograf. Acum, pozele oficiale reprezinta doar 10% din totalul pozelor de la un eveniment de tipul asta. Rar mai vezi un nuntas care nu-si scoate telefonul sa faca si el niste poze. Si ghici ce? In 90% dintre acestea, va aparea, printre barbati proaspat tunsi, la costum, si tipe venite de la coafor in rochii de ocazie, si un baiat in bermude cu dunga rosie. O sa arate ca dunga ploii: cel mai prost imbracat, cel mai colorat, cel mai ciudat. O sa strice pozele, cu prezenta sa.

Cand te imbraci in bermude sa faci poze la o nunta, transmiti niste mesaje importante. Primul ar fi "ma doare-n pu*a de voi, mirii". Al doilea este "Cand plec de aici ma duc la pescuit". Iar al treilea - "N-am fost invatat ce inseamna respect, asa ca improvizez". De ce dracu' crezi ca ospatarii sunt imbracati frumos? De ce pana si ala care decoreaza sala cu flori si baloane a pus o camasa ok pe el? Cand faci fotografii de nunta, esti o persoana extrem de importanta pentru miri, pentru ca tu asiguri amintirile. Nu poti sa te porti ca un marlan, cu niste oameni care ti-au oferit un rol atat de important, si o carca de bani pentru asta. Mult prea multi, dupa mine....

Stiu ca suna idiot, si neprofesionist, dar eu nu cred ca un tip in bermude poate face poze bune de nunta. Inseamna ca e lipsit complet de emotii, si ca trage doar cadre corecte, nu incarcate de dragoste. Inseamna ca nu-i pasa de oamenii aia, ci de lumina din biserica. Inseamna ca isi face treaba ca un tip care stampileaza facturi: impersonal.

Si mai e ceva. Frate, un sacou nu te impiedica deloc sa faci poze bune! Serios! Dar daca te simti limitat de haine, incearca sa porti un jeans negru si un tricou negru, imprimat cu "FOTO" pe spate. Lasa dracului bermudele doar pentru momentul in care o sa distrugi complet pozele facute, in Photoshop.

Sigur, poate gresesc. Poate in bermudele alea e un DaVinci al fotografiei, creativ si genial. Ideea e ca nu exista nici un motiv sa porti bermude cand faci poze la o nunta. Nu poti formula o fraza coerenta, care sa includa cuvintele "trebuie", "nunta", "fotografii" si "bermude". 

Comentezi? Fa-o aici: www.facebook.com/bogdanstoica.ro

© 2023 Bogdan Stoica