Toate ca toate, dar nu ne mai omorâți bebelușii

Au trecut săptămâni întregi de când statul român se chinuiește să afle ce anume a îmbolnăvit și omorât o geantă de bebeluși. Da, animăluțele alea mici, care nu strâng atâtea like-uri cât pisicuțele, dar care ne plac la nebunie, fie că sunt sau nu ale noastre. Ieri a mai murit unul. A mai murit unul săptămâna trecută. Alți câțiva sunt în stare critică, prin spitale.

N-o să deschid acum rana adâncă a acțiunii statului român de dinainte ca subiectul bebelușilor să devină subiect de breaking news. Am amintiri personale atroce cu fiica mea, cu febra 40, cu care m-am băgat în față, ca un nesimțit, la spitalul de pediatrie din Ploiești, pentru că simțeam că o pierd. Și n-o să uit niciodată cum a reacționat inițial tâmpita aia de asistentă dar și cum și-a schimbat poziția după ce am spus că sunt jurnalist. Poziția da, competența nu. Soluția ei era doar o fiolă de algocalmin, de parcă eu voiam doar să-i scad febra fiicei mele, pentru vreo oră-două, nu să aflu ce a declanșat-o. A fost ultima oară când m-am dus în jegul ăla de spital. De atunci, pentru fiecare problemă gravă de sănătate a celor dragi m-am dus la București. Așa că pot să-mi imaginez, fără să greșesc prea mult, cum s-au purtat medicii din Argeș până să ajungă la știri, pe tv.

Mă uit, în schimb, stupefiat, la acțiunea de după breaking news. Nu mă mai refer la medici, care s-au mobilizat și își fac meseria. Mă refer la autoritățile sanitar-veterinare și de sănătate publică, care se dau cap in cap negasind sursa infecției.

E apa. Nu e apa. E laptele praf. Nu e laptele praf. Sunt portocalele. Nu-s portocalele. Si finalul, apoteotic: „Nu stim ce e”.

Păi, atunci, duceți-vă acasă, fraților. Pe bune, lăsați la poartă legitimațiile de serviciu, mergeți să vă faceți lichidarea și plecați acasă. Puteți să vă deschideți o sifonărie, o tarabă de bilete de bingo... Faceți orice altceva, dar nu mai ocupați aiurea posturile care ne salvează bebelușii de la moarte.

Știu că pare deranjant pentru voi, dar nouă ne plac bebelușii vii, nu morți. Ne place să-i creștem hrănindu-i cu chestii pe care le cumpărăm convinși fiind că cineva, adică voi, autoritățile, le-au verificat deja și nu constituie pericol de moarte. Ne place să credem că trăim nu doar într-o țară locuită, și ci administrată, care are mecanisme de siguranță publică, oameni competenți pe funcții cheie..

 

Personal, mă doare-n cot cine v-a pus pe funcții. Poate a fost ineptul de Boc, poate cinicul de Ponta sau chiar preaușoruldedefăimat Dragnea. Putea să vă pună și Hitler, dacă erați competenți nu conta deloc. Dar dacă vă prindeți urechile într-o situație în care mor bebeluși, mai bine plecați singuri acasă. Nu de alta, dar nu vreți să vină unii să vă scoată din birouri, nu? Pentru că ce-i corect e corect.

text aparut pe www.psnews.ro 

© 2023 Bogdan Stoica