Idei Gratis - iPartidul

TITLU - iPartidul, gruparea politica a utilizatorilor de iPod, iPhone si iPad, a intrat in Parlament

TEXT - Cele doua milioane de utilizatori romani de telefoane produse de Apple si-au votat azi, pentru prima oara, candidatii la Parlamentul Romaniei. Ei au reusit sa introduca astfel in camera in jur 220 de deputati si senatori, conform calculelor preliminare. Pe pagina de Facebook a iPartidului - care nu are sedii sau purtatori de cuvant - au fost postate din nou elementele principale ale platformei electorale:

  • internet wireless gratuit in toate institutiile publice
  • cataloage electronice in toate scolile, liceele si facultatile
  • legiferarea educatiei prescolare la domiciliu pe raspunderea parintilor, in clase virtuale
  • stimularea comertului online pana atinge o cota de 50% din comertul national
  • plati cu telefonul in minim 50% din retelele de magazine
  • implementarea semnaturii electronice, in vederea obtinerii online, de catre cetateni, a documentelor necesare

(noiembrie 2016).

Vi se pare absurda stirea? Mie nu. As vota, si maine, politicianul care sustine toate ideile de mai sus. Ce dracu' sa votez, in rest? Injuraturi si scandaluri, ca acum?

Am asistat, in 2012, la inca o demonstratie de neputinta a politicienilor din Romania. S-au votat din nou, niste cretini, care sa ne scape de alti cretini. Parca suntem interlopi, care aduc raketi sa ne ucida concurenta si sa ne continuam relele.

Politicienii n-au putut sa convinga decat pe prea putini dintre votanti. Sediile, masinile, presa, declaratiile politice - toate au contat undeva la 50% din totalul voturilor. Restul a venit ca rezultat al spagii electorale date celor mai prosti dintre romani. Oamenii cu creieri si cei cu varsta sub 30 de ani considera un politician ca fiind plictisitor, necredibil si neinteresant.

Piata electorala cere o schimbare, care, daca nu este oferita de clasa politica, va fi creata chiar de electoratul satul sa nu primeasca mesaje care sa-l atinga. Nu mai vorbim de un electorat care are ca dominante nevoile primare: hrana, asistenta sociala, infrastructura. Tinerii, in special, sunt mai interesati sa fie asemeni celor din jur decat atenti la mesajele publice. Utilizatorii de Apple, de Samsung, biciclistii, vegetarienii, facebook-erii, fotografii - formeaza deja comunitati importante in Romania, care trag tuse groase prin cultura, creand una complet noua, de care alesii nostri n-au auzit inca.

De-aia cred ca o organizare la nivelul cel mai simplu de comunicare al momentului - pe internet - poate crea oricand efecte in viata reala. Pe fond, nu ai nevoie decat de un grup pe Facebook, o subscriptie publica pentru angajarea unei case de avocatura care sa faca demersurile legale si o competitie interna in vederea stabilirii unor reprezentanti.

Cel mai bun exemplu ca acest fenomen a inceput deja este, paradoxal, chiar partidul lui Dan Diaconescu. O figura deloc mesianica, niste promisiuni absolut aberante, un electorat care arata ca din cartile lui Lombrosso - asta ar fi radiografia unui esec anuntat. De fapt, n-a fost un esec? Un scor de 7% vi se pare un esec, dupa o campanie dusa pe un singur post tv, de catre un singur om? Mie mi se pare un succes. Dan Diaconescu a facut singur ce nu reusesc partide cu resurse umane importante.

Sigur, alesii lui Dan Diaconescu se vor topi in alte partide, mai mari. Multi dintre ei sunt doar niste oportunisti de doi lei, pentru care adevaratele tinte sunt PSD, PDL, PNL, adica partidele care te duc in comisii de licitatii, consilii de administratie etc. Dan Diaconescu e doar un experiment, care a aratat cat de mare poate fi forta unui grup de oameni care nu se cunosc, dar care folosesc aceeasi platforma media.

Pentru fanii Samsung: iPartidul e doar ce mi-a trecut prin minte, din cauza telefonului de cacat pe care il detin.

© 2023 Bogdan Stoica